2007-11-28 Onsdag

Vilket väder! -10 grader och strålande sol! Var tvungen att runda "våran" plan för lite lydnadsträning och det var perfekt underlag. Sist vi var och tränade frös jag om händer så allt blev bara supersegt. Idag var det lite mer tempo på kärringen, jag vill ju inte att Qurre ska somna till ; ))

Linförighet där vi började med att skippa den tråkiga biten, att bara sitta och titta på mig, istället började jag gå i ett raskt tempo och tränade en raka halter, högersvängar och helt om. Qurre var tyst och helt med! Tog fram kongen och körde lite vänstersvängar halt. Han går genast upp i varv när kongen åker och har lätt till lite otålighets gnäll. Tillslut fick vi till några fina och tysta svängar.

Musmatta har lagt in sitt före klicket kommer. Skötte sig hur bra som helst!

Framförgående med fokus på stanna. Där börjar poletten trilla ner att han ska titta rakt fram och inte på mig. Har hört att om man klickar fel så kan det ta lite längre tid... (Morr på mig).

Sen lite roligt... Fick ett infall av att träna backa. Sist jag testade förstod Qurre ingenting. Men idag backade han på en gång. Först blev jag bara förvånad men sen kom jag på att sambon och Qurre har haft en lek ihop. Leken (tror jag) går ut på att Qurre haft en boll eller ben som Fredrik har sagt åt Qurre att lämna i hans knä. Sen har han sagt backa och slutligen sitt. Därefter har han kastat grejen åt honom. Så där får jag tacka sambon!

Vi avslutade med att ta fram apporten och att han ska hålla även om mina händer far runt. Petade även på apporten. Riktigt duktig idag!

2007-11-27 Tisdag

Säg den lycka som varar för evigt... Qurre har jagat älg på promenaden idag! Jäkla hund! Morr! Men jag får trösta mig med att rådjurens tid förhoppningsvis är förbi. Älg känns inte lika lätt att träna på men jag får fundera ut något.

2007-11-26 Måndag

Vi började med att ta en promenad upp till hästhagen, det tar ungefär 40 minuter. På vägen var Qurre så duktig och hittade Fredriks handske som han tappade igår. Tanken var att Qurre skulle få träna att sitta uppbunden uppe i hagen. Men moder natur ville annorlunda. När vi kom ut i hästhagen stod ett rådjur mitt mellan skogen och åsen som är mitt ute i hagen. PERFEKT! Direkt när jag såg rådjuret kopplade jag upp Qurre och då hade Qurre inte sett det än. Rådjuret springer sen upp i skogsåsen. Under tiden passar vi på att gå över där rådjuret gått och direkt Qurre ville börja spåra, ryckte jag till i kopplet och röt NEJ åt honom. Direkt han la av med det och tittade upp på mig drog jag fram kongen och lekte lite i avvaktan på vad rådjuret skulle hitta på. Vi började gå igen och jag vet inte vem som blev mest förvånad, jag eller Qurre, när det stutsar ut tre rådjur mitt framför oss. När de försvunnit och Qurre kikar på mig igen så drar jag fram kongen igen och vi leker. Sen samma procedur igen, passera över spåren och när han inte visade något intresse blev det kongkalas. Duktig kille!

Hade tänkt träna lite lydnad också i hagen men det gav vi upp. Det hade kommit förmycket snö så det blev paj av alltihop. Istället for vi och tränade lite på en parkering i närheten. Lite linförighet och apportering hann vi med innan mina händer hade frusit till is.

2007-11-25 Söndag

Vi började läsa boken om rapport igårkväll men John Blund kom på besök. Tror vi kom ungefär fram till hur viktigt det är att båda förarna har samma relation till hunden och att hunden är tyst. På förmiddagen idag gick vi ner och pysslade på lite med foder och fönstermålning. Mitt på dagen for vi ut för att  testa rapport på vinst och förlust i snöblandat regn (det stod också i boken hur viktigt det är att man tränar i alla väder ; )) Medans jag försökte prångla på mig goretexbyxorna stod jag med boken i högsta hugg för att försöka hitta nån lämplig övning... (Kändes väldigt seriöst...). Men den övning jag hittade byggde på att hunden var tyst så den skippades, istället beslöt vi oss för att köra ungefär som man ska. På det sättet får man ju reda på vad som inte klaffar och vad man alltså behöver träna på. Supersmart!

Vi började med att göra en A-station. Qurre blev uppbunden och vi packade upp grejerna vi behövde. Det var lite gnissel vid björken från början men efter en stund tystnade han och la sig ner. Duktig grabb! Jag tog Qurre i koppel och vi gick ungefär 250 meter, därifrån fick Qurre springa direkt till Fredrik. Framme hos honom fick han mycket beröm och lek med kongen. Sen bands Qurre upp och han fick godis. Sen skickade Fredrik Qurre till mig igen. Hos mig fick han lek och sen var planen att jag skulle binda upp honom hos mig en stund. Men halsbandet gick av(???!) så istället fick han äta godis och bara ta det lite lugnt en stund. Sen fick han gå fot fram till punkten där jag skulle skicka honom, sätta sig och vänta en stund. När jag skickade honom så tvekade han ett kort ögonblick men sen for han som en skållad schäfer.

Så nöjda vi var!

Nu gäller det bara att bränna igenom boken och få fram en vettig träningsplan. Som det känns nu kommer vi att måsta lägga lite träning på att Qurre ska kunna sitta uppbunden och vara tyst. Men jag känner att jag ska suga lite på den nöten. Kollade vad boken hade för förslag och det var att man kunde ha en medhjälpare eller direkt bestraffa hunden då den gnäller/skäller. Jag tror att Qurre är lite för smart för att ha en medhjälpare,  han skulle nog klura ut det ganska fort. Och bestraffa honom, nä det känns verkligen inte som någon bra utgångspunkt. Jag vill ju att han ska känns trygghet på den plats han är uppbunden. Det lutar istället åt att köra klicker.

(Oj så detaljerat det här blev... Hoppas jag inte fått någon att somna totalt : ))

När vi kom tillbaka till bilen så upptäckte Fredrik att han tappat sin handske. Att hitta den får väl bli morgondagens uppgift för Qurre.

Nu på kvällen har det kommit snö. Jag och Qurre kunde inte låta bli utan vi gick en lite längre prommis och bara busade på i snön. Mysigt!2007-11-24 Lördag

Igår pratade jag med Anna-Lena (hon har en kullbror till Qurre) och blev himla peppad på skidåkning med hund. Jag trodde aldrig att jag skulle ens komma i närheten av att ställa mig på ett par skidor igen. Det räckte med friluftdagarna i skolan när man hade konstant bakhalt ; ) Men till min egen stora förvåning så for jag idag och kikade på skidor. Himmel och pannkaka säger jag bara, tror jag tillbringade två timmar med att prova ut skida och pjäxor. Fick tillslut ett pris på hela kalaset och det var ju inte billigt... Men nu ska jag ta mig en funderare och se var det landar. Under tiden jag funderar så håller jag på att "plugga" in skidåkning. Koll in länken och kika på klippen under olika "växlar". Jag menar hur svårt kan det vara... : ))

http://goto.glocalnet.net/draghundsport/start.html

Svängde även förbi biblioteket och lånade en bok om rapport. Den ska jag och sambon ha som gemensam kvällsläsning : ))

Måste bara berätta att Qurre var jätteduktig igårkväll. Vi körde lite apportering med olika föremål inne på kvällen. Socke, handske och ihoprullad tidning... Ett litet tugg, knappt märkbart, sen höll han! Vilken stjärna! Han har ju tuggat som en krokodil förut men nu verkar det vända.

2007-11-23 Fredag

Igår var sambon med ut så vi passade på att börja rapportträningen ; )). Varför vänta...?!! Kan ingenting om det men vi gjorde längre budföringar än normalt. Medans sambon lekte med Qurre så passade jag på att förflytta mig bakåt. Himmel så roligt Qurre tyckte det var. Han for som en svart blixt över åkern. Och första ingången hos sambon var klockren! SÅ KUL! Kanske skulle man ha lånat en bok om rapport...

Imorse när jag vaknade hade det kommit lite snö. Så mitt på dagen for vi ut och tränade lite lydnad. Det blev bara lite eftersom det blev ganska kallt om händerna. Körde lite linförighet med fokus på vänster och raka halter. Snabba lägganden, där fick han för sig att han skulle klämma i med en skall precis när han skulle lägga sig men det kom han över och förbi innan slutet. Framförgående mot kong med fokus på ställandet. Första gången klickade jag precis när han tittade mot mig. Klant! Men sen gick det bättre. Sen var det apportering.  Spontant gick han fram till apporten som låg på sidan och jag tänkte direkt att nu tar han upp den. Men inte! Istället tittade han frågande på mig; ska du säga apport eller är det loss...? Ha ha trägen vinner tänkte jag! Jag har kört stenhårt att han bara får ta apporten på kommando annars är det loss! Iallafall så tränade vi ingångar med apporten och jag blir lika förvånad varenda gång. Med apporten sätter han sig perfekt varje gång men utan är det lite si och så med.

Efter träningen gick vi en riktig långprommis. Så otroligt vackert det var med solen som knappt går upp och lite snö. Så nu är både jag och Qurre lite halvmöra. Bitvis var det lite halkigt under så man fick hålla tungan rätt i munnen.

 

2007-11-21 Onsdag

image77
Qurre ute i hästhagen.

Idag var vi på promenad ute vid havet (inte för att man ser så mycket hav där vi går, men det låter ju väldans mysigt...). Vi har väldigt mycket lek för oss nuförtiden. Idag blev det olika korta linförighetsövningar och belöningen blev att han fick kongen och så lekte vi som bara den. Passade även på att göra lite bytaövningar med kongarna.

2007-11-20 Tisdag

Oj vad dagarna flyger iväg. Under helgen blev det inte så mycket hund. Söndagen ägnades mest åt renovering. Det var jättekul för vi hann en hel del. Qurre fick vara med nere under eftermiddagsskiftet och han tyckte att han hamnat i himmelriket med så mycket grejer att bära runt på. Han passade även på att köra lite brottningsmatcher med täckpappen, kul som rackarn! Men tillslut somnade han i ett hörn och vi kunde jobba på lite mer ostörda...

I måndags var vi på långprommis och sen blev det att fara ut och kika på tapeter. Så svårt det är... Det finns så mycket snyggt. Sen for vi till pappa och blev bjudna på middag. Qurre bara älskade pappa när han stod och mosade potatis och laxkotlett till honom.

Igår blev det lite träning ute på "våran" plan. Ingångar med apporten, hålla apporten med händer som flaxar runt, snabba lägganden, lite linförighet vänster om halt och vanliga släta halter, korta inkallningar med fokus på ingångar. Qurre skötte sig riktigt bra. Efteråt gick vi en långprommis och bara busade. Otroligt så mycket spring det finns i de där långa benen : ))

2007-11-16 Fredag

Tjoho! Jag är så glad, vi har tränat idag!!!

Började med en snabbrastning och la sen ut ett spår. Tog bilen och körde ner på "våran" plan och körde lydnad. Började med tramp på musmatta i koppel. Idag gick det betydligen bättre. Försökte verkligen berömma när han trampade och det inte var några tänder inblandade... Sen gick vi över på stickan och han fick dutta några gånger med nosen. Kändes bra att värma upp med lite samarbets- och koncentrationsövningar.

Vänsteromhalt. Idag stirrade han sig lite blind på kongen och det gjorde att utförandet inte blev så bra. Det i sin tur gjorde att han blev övervänt på belöningen och lite frustrerad. Men innan slutet hade vi fått till några bra svängar och det känns ju alltid bra. Körde lite vändningar också.

Platsliggning. Drog fram kongen och snurrade den. Gick tillbaka och belönade att han låg kvar. Lämnade igen och gick tillbaka och kastade kongen en bit. Han låg kvar! Gick genast tillbaka och belönade och berömde.

Apportering. Tränade att han ska hålla fast även om mina händer flaxar runt apporten. Det var lite svårt första gången men sen förstod han. Avslutade med bytalek och lite lossträning.

Inkallning. Vill sätta sig lite snett. Undra om det kan ha att göra med att han känner sig mer "beredd" genom att sätta sig snett och därigenom få lite extra koll på bakfickan av västen när kongen kommer fram. Han får aldrig kongen när han sätter sig snett utan då tar vi ett steg fram och när det är perfekt kommer belöningen. Ja det här tåls att klura lite på...

Efter lydnadsträningen gick vi en promenad på dryga timmen. Så underbart härligt det var. En minusgrad och strålande sol. Jag börjar riktigt tycka om november!

När vi kom tillbaka till bilen tog vi spåret. Himmel så duktig han är! Vid två av apporterna hade jag vinklat direkt efter och det var inga som helst problem. Helt underbart tempo också. Puss så stolt jag blir!

Nä nu ska jag kasta mig in i duschen. Ikväll ska vi till Christel och Björn på tacos! Så trevligt och gott det ska bli. Ska pussa lite på Ztorm också...

Avslutar med något min pappa sagt om Qurre: Ja, du är verkligen en fin hund du Qurre, fast du är schäfer... Men å andra sidan så är ju inte det ditt fel. Lite gulligt tycker jag...

Ha en trevlig fredagkväll!

2007-11-15 Torsdag

Jag har aldrig varit nån "vintercyklare", men idag tog vi cykeln och for ut en sväng på vinst och förlust. I värsta fall får vi väl gå, tänkte jag... Men det var hur fint som helst! Solen sken, runt tre minusgrader och underlaget var helt perfekt. En broms hade frusit så lite thriller var det ju. Tur att Qurre förstår "gå på", så det räddade åtminstone en vurpa : )) Fast när jag mötte två gubbar i full jaktmundering med skällande älghundar i baksätet då svek modet. Vi vände och cyklade åt andra hållet. Synd för dom att jag visste var älgen gått. Man har ju inte bara en brukshund... ; ))

Träningssugen till tusen är jag också... Hade tänkt att han skulle få vila ett tag från lydnadsträningen. Fast det vet i katten... Det räcker väl med ett par dagar...?!!

2007-11-13 Tisdag

Igår blev Qurre röntgad. Ringde min uppfödare direkt jag hade startat bilen utanför veterinären. Det känns helt underbart att det är gjort.

Qurre är ganska svårdrogad så vi fick ha lite småroligt åt honom (stackarn vilken matte och husse han har). När han i stort sett inte kunde stå på benen fick han syn på en överstrykningspenna som låg i lagom höjd för att han skulle nå den. "Den ska jag leka med tyckte Qurre". När den åkte bort försökte han norpa Fredriks handske som låg på golvet... Nåväl tillslut försökte vi få honom att somna på sidan i vaggan istället. Men där ville han inte heller somna. Men vi provade att börja röntga iallafall och det gick jättebra trots han var lite för vaken. Han är helt underbar när det gäller prinsen min! Det gällde bara att hålla stenkoll på honom mellan bilderna så han inte skulle drulla ner på golvet. Så igår blev det faktiskt ingen träning ; )) Qurre han låg nedbäddad i biabädden och sussade mest hela kvällen.

På förmiddagen idag sanerade jag badrummet. Kranen till tvättmaskinen och stått och läkt, men det är fixat nu. Och jag säger bara en sak, fy fanken så äckligt det var under tvättmaskinen! Hur ofta drar man fram den...?!! Men nu är hela badrummet städat från tak till golv. Har ni dragit ut lådan som man stoppar i tvättmedlet i och kikat hur det ser ut bakom...? Är ni känsliga, gör inte det. Fy fanken så mycket som samlas... ÖRK!

Efter badrummet var fixat for jag och Qurre ut på en långprommis. Det är ju jäkla svårt att gå en promenad utan att göra något med hunden. Jag klarar det inte! Så i en gigantisk hästhage (givetvis utan hästar : ) körde vi en megalång inkallning. Jag ska inte ge mig på att gissa hur långt jag gick, för det är jag värdelös på. Men himmel så kul han tyckte det var! Måste erkänna att suget att prova rapport kom direkt. Tror Qurre skulle bli en kanoners rapporthund och sen tycker jag det verkar kul också... Den som lever får se... Sen fick han sitta kvar medans jag gick och gömde kongen i en skogås som är i hagen. Efter det körde vi mycket lek. Han fick ta kongen och när han kom och bjöd in så lekte jag med honom. Körde stanna medans han hade kongen. Lite svårt... Men jag tycker att lekträningsdagar är skitkul som omväxling. När man hittar på övningar och improviserar lite. Det ofta då man också vågar lite mer. Att lämna utom synhåll osv.

Nä nu är det dags att börja med middan...

2007-11-11 Söndag

Kan man få tapperhetsmedalj i hundträning...??? Ungefär så kändes det idag när hela skocken packades in i bilen av en mycket tjurskallig och träningssugen tjej medans himlen bjöd på snöblandat regn. Nåväl, väl framme så kunde vi inte gnälla på vädret för det var faktiskt uppehåll. Träningen då... Nja, det var knappast fråga om något hallelujamoment direkt... Sambon var med så det blev några bilder och det är ju alltid kul.

image66
Ska vi träna ihop eller var och en på sitt håll...???!!!

image67
Vi testar väl ihop då...


image68
Vi lägger apporten där, sen går jag iväg och du plockar upp den och kommer in till mig med
den när jag säger till. Okej??!!

image69
Hur var det nu då...???

image70
Jag tar den...

image72
In och så sitt. Inte tappa... Inte tugga... Fanken det blev mycket nu...

image73
Och sen var det loss.

image75
Jag fixade det! Hit med kongen!

image76
Vänsterhalt in med rumpanövning. (Kan man redigera bort armen som flaxar...???).

Apporteringen gick riktigt finfint. Fick först sitta och ta den. Tyst och koncentrerad. Sen gjorde vi övning som bilderna visar och där var han helt med. Men i fria följet var det som att han inte riktigt kom igång idag. Vi tränade vänsterhalt. Håller jag bara ordning på benen (och armarna) så går det som en dans. Det blev även lite höger, helt om och halter, korta sträckor med mycket belöning men han kom ändå inte igång och blev så där riktigt på hugget som jag vill ha honom.

Försökte istället anpassa träningen lite efter hans humör och körde lite inkallningar. Sen skulle vi ge oss på musmatta, men där blev det totalt fjasko. Provade köra lite mer fritt följ men han kändes fortfarande inte på hugget så det hela slutade med att vi körde ganska mycket bytalek och bara lekte på i snöslasket. Avslutade träningen med en budföring. Satte sig rejält snett hos mottagaren men det skyller jag på bylsiga kläder... Men det roliga i budföringen var att han verkligen satt kvar i lugn och ro. Hos mig tjuvstartade på andra sträckan så då blev det till att locka tillbaka honom och då fick han sitta en stund. Vi utmanade honom lite genom att halvskrika till varandra men han satt som ett ljus i kyrkan. Guldklimpen!


2007-11-10 Lördag

Idag var det riktigt härligt väder ute. Nån minusgrad och ingen nederbörd. Så med dunjacka och kaffetermos packat i bilen passad jag och Anna på att fara till Ersmark och spåra. (Just nu är det väldigt mycket passa på, för man vet aldrig vilket väder som är på väg...). I Ersmark var det verkligen jättefina spårmarker. Kul också med nya ställen, jag blir lite mer motiverad själv till att gå roliga spår än att trampa runt i samma marker hela tiden.

När jag skulle gå Wilmas spår så händer något som händer mig väldig ofta, speciellt i nya marker. Jag planerar först lite grovt och sen börjar jag gå. Idag skulle jag göra en liten vända och sen gå ner på en åker. Men som vanligt så hittar jag spännande underlag, stigar och bäckar och den lilla vändan blir lite längre än tänkt och så plötsligt måste jag börja leta den där jäkla åkern. Kanske är det en träningsssak...?? Just nu är det iallafall perfekt att spåra på åker. I rimfrosten ser man tydligt hur man har gått. I vanliga fall känns det verkligen som att man tappar kontrollen eftersom det är svårt att tejpa eller snitsla.

Medans spåren låg passade vi på att fika och sen fick Qurre en sakstig med tre av Annas grejer bara för att träna att komma med andras ROLIGA grejer (och som han tycker han kan ha lite för sig själv...). Med de två första grejerna gick det jättefint. Den sista grejen var som ett långt skinn av ett fd mjukisdjur, den var svår tyckte Qurre. Han provade att lägga grejen en bit bort från mig och hoppades att belöningen skulle komma ändå. Man kanske har tur... Så jag provade taktiken att fresta lite med belöning och bara vänta på att han själv skulle klura ut vad som gäller. Till slut så fick jag in skinnet också.

Spåret gick överlag jättebra. Marken var frusen och det märktes att på honom att det var lite annorlunda. Tempot blev lägre och det tog även en liten bit innan han fäste på spåret. De två första pinnarna var helt vanliga spårpinnar. Jag provade att belöna med kongen. Att bygga upp förväntan så han kommer snabbt till mig och på så sätt inte få arton pinnar av en. Det funkade ganska bra men det gäller att vara jäkligt uppmärksam på honom och så fort han har vittring på en pinne, då ska kongen finnas redo. Så där få vi jobba vidare och se om det kan vara en bra lösning på ett mer tävlingsmässigt spår där pinnarna helst ska vara i ett stycke...

Efter spåret for vi hem till Anna och gick en sväng med hundarna.

På kvällen tränade vi lite tvärt inne. Sambon fick fungera som störning medans han dukade av bordet. Vi körde tramp på grytunderlägg, position och apportering med spagettislev. Några snabba lägganden och platsliggning med dold förare bakom köksinredning. Så mycket man hinner om man bara tar sig för.

2007-11-09 Fredag

Igårkväll när jag låg i soffan och kikade på tv började det smattra mot rutorna. Och idag har det inte annat än regnat och åter regnat. Vi har varit på några småprommisar, det är allt på hundfronten. Hade tänkt träna lite inne men det rann ut i sanden. Hoppas att vädret blir bättre imorgon. Då blir det spår! Hoppas, hoppas...

2007-11-08 Torsdag

Idag har vi varit ute i snön. Tog med mig kameran... Kors i taket!

image54
Morsan tycker jag är snygg!

image56
Å där flög en fågel...

image57
Ska du bara stå där eller...?!

image58
Man tager vad man hittar! Väskan till kameran duger för mig...

image60
Underbart!

image61
Och underbar!

image62
Tittar man inte, så missar man något...

image63
Ja okej nån bild till då...

image64
Men morsan GE DIG NÅNGÅNG DÅ!


2007-11-07 Onsdag

På hundfronten har det varit ganska lugnt nu några dagar. Vi har gått nån långprommis och så har vi hunnit göra en sväng med cykeln. Cykelträningen tog vi igår då det var blött och jäkligt för det gjorde ju också att underlaget blev mjukare och perfekt för Qurre, det blev dock lite slitigare för mig... Men jag ska inte gnälla för det kanske ger lite välbehövlig kondition även för mig...

Mitt på dagen idag ringde Anna och ville ha ett break i arbetet i form av hundpromenad. Solen sken och det hade frusit på. Hundarna busade på som bara den. För att det inte ska bli så mycket kroppskontakt hundarna emellan så brukar vi se till att Qurre får något att bära på. (Det skiljer endel i kroppsvikt mellan hundarna). Under dagens promenad var det både en handske och en kong i omlopp. Hundarna hade väldigt svårt att bestämma sig för vem som skulle bära vad och ibland skulle Qurre ha båda grejerna. Det funkar, jag får in båda i munnen, tyckte han. Ja dom är bara för söta ihop! Hade jag med mig kameran... Nä...

Nu på kvällen har jag varit ute och tränat lite lydnad. Hade lite svårt att bestämma mig var jag skulle fara. Det skulle vara upplyst, gärna ett nytt ställe och helst med lite störning. Till slut hamnade jag ute på en gräsplätt vid reningverket ute på Öhn. Inkallning med fokus på ingångarna, komma och sätta sig fot från lite olika positioner. Sen övade vi vänsterhalt. Prinsen han kan ju! Bara morsan fick lite ordning på sina ben så gick det ju som en dans! Lite heltom, och lite höger blev det också. I apporteringsträningen är det svårast att låta bli apporten. Så vi körde en gång inte röra och jättemycket beröm och givetvis belöning. Sen fick han vänta lite och ta apporten två gånger. Inget tugg! Så kul! Belöningen var att han fick ta kongen och idag snålade han riktigt ihop runt den. Så vi avslutade med att ta fram bollarna och köra bytaövning. Jättefint! La bollarna i handen på mig och stod full av förväntan att andra bollen skulle komma. Vad gäller störningsträningen så kom det inte förbi en enda människa eller bil... Men när vi var klar då kom det en massa människor och gick. Typiskt!

På kvällen kom det snö. Jag bara älskar den här tiden av vintern. Lite vitt på backen så att det blir ljust men man kan fortfarande promenera överallt. Det är kanon! Hoppas det håller sig så här...

2007-11-04 Söndag

Idag mår han bra. Så skönt!

Vi for och gick en vända i Stöcksjö innan det var dags att åka på kursen. Vi hade lagt fram önskemål om att gå utan hund. Himmel så mycket fyr jag har för mig mellan varven, så det var verkligen väl investerad tid för min del. Fick till och med riktigt bra kläm på vänstersväng halt.

Medans en annan tjej körde lydnad värmde jag upp Qurre och när det blev våran tur körde vi fokus på vänstersväng halt. Nu har jag fått med mig både mina egna ben och råden på vägen för att det ska kunna bli riktigt bra. KUL! Sen körde vi apportering. Inte lika kul. Jag brukar inte tappa tålamodet men nu var jag på väg att göra det. Han började pipa och tålamodet sjönk som en sten... Fy så besviken jag var på mig själv efteråt. Ja, ja det är bara att lära av situationen och ta med sig kunskapen.

Där gav vi oss med lydnadsträningen. Det kändes kanske lite rumphugget men vi hade tränat uppe i det dolda och eftersom tålamodet svek så var ändå klok att backa. Inget hade ändå blivit riktig bra kändes det som just då.

Vi avslutade med en platsliggning. Så otroligt nyttigt. Qurre var tyst men halsen var lång. Tyckte det var ganska  spännande.

Efteråt for vi på Mekka och hade ett avslutningssnack. Så nu är det bara att träna vidare.

2007-11-03 Lördag

Imorse när jag klev upp hade det snöat! Ofta brukar jag känna föraningar när det ska snöa men det hade jag  inte gjort så jag blev minst sagt förvånad. Var till och med tvungen att väcka sambon. Han stod yrvaken och trodde att det antingen rörde sig om vattenskada eller råttinvation. Han blev nog ganska lättad av att det bara var fråga om lite snö...

Annars idag har vi varit hur duktiga som helst. Vi har städat hela nedervåningen. Sen gjorde vi en lista på saker som är kvar att göras. Känns hur bra som helst. Nu riktig längtar man efter att sätta lite fart.

Qurre har inte varit på topp idag. Han har mått illa och dreglat. Långa trådar har hängt vi mungiporna på honom. Jag har fått torka honom om munnen fler än en gång... Men han har varit bra i magen och ätit precis som vanligt, så jag kände att det enda vettiga var att avvakta. Fast som den hönsmamma jag är så har jag varit hur orolig som helst.

På eftermiddagen for hela flocken ut och gick en långpromenad. Qurre var helt sig själv. Vi tränade lite vänstersväng med lite blandad framgång. Sen körde jag lite (undra vad jag ska kalla det för...) kontrollövningar med externbelöning kanske... Qurre fick först ligga medans jag gick och la ut kongen. Sätta sig upp och gå några steg fot, sätta sig fot och ta kontakt och sen fick han ta kongen. Provade även att vi gick tillsammans och la ut kongen. Inte röra, Qurre står kvar och funderar, jag gick iväg och ropar in honom och när han kommer fram till mig fick han beröm och ta kongen på varsågod. Vi kan lägga till att första gången på den andra övningen stal han kongen och jäklar så arg jag blev!!! Direkt han tog den så vråla jag åt honom att stanna och sen tog jag kongen av honom och sa med min argaste röst att det där var så fel som det kunde bli! Min arga röst biter ganska bra på honom. Men som den spjuver han är så måste han kolla om det inte går att göra på något annat sätt än vad matte tycker...

Efter promenaden for vi till mammas grav och tände ljus. Det var väl inte så upplyftande men jag måste säga att det var otroligt vackert med alla tända ljus.2007-11-02 Fredag

Idag har det varit full fart hela dagen. Morgonen började med att de ringde från busstationen och talade om att buren till bilen hade kommit. Slängde på mig kläderna och for iväg. Lite thriller var det när jag skulle skjuta in den för helt plötsligt tog det stopp och buren gick inte ända in mot baksätet. Hjärtat bultade lite extra när jag skulle stänga luckan. Men det funkade! Pust så skönt!

Järnet hem och försöka pyssla till det värsta runt burbytet. Baksätet är numera helt belamrat med hundgrejer. Måste ta och städa bilen och försöka komma i lite bättre ordning. Jag trivs inte alls när bilen är full med sand och det är grejer i en enda röra. Morr!

For sen iväg hem till Helena för att gå igenom vad vi lärt oss på kursen och framförallt vad vi ska lägga krutet på med våra hundar. Kändes riktigt bra att sätta sig ner och få ner det på papper. Jag bara älskar tydlighet! Det blev några frågetecken också så jag ska ringa till Kerstin och höra om det går bra att vi tar det på söndag.

När jag och Helena var klara så for jag iväg på Zoo-Center och hämtade vår nya spårsele. Sen bar det av till Djurmagasinet för att handla en ny filt (kallas dem så..???) till bilen. Filten blev betydligt dyrare än jag räknat med. Givetvis hade de en svart med vita döskallar på. Den var jag ju bara tvungen att ha! Notan för hundshoppingen idag hamnade på 4 000 kr... Men det var det värt. Nu verkar Qurre ligga som en prins i bilen och det är faktiskt huvudsaken.

Mötte upp Sussie i I20-skogen. Vi la spår på samma ställe som jag och Liselott la våra i söndags. Men Qurre fick spåret på andra sidan idag. När spåren var ute så for vi in på Ute-butiken för Sussie skulle köpa ett par Lundhagsbyxor. (Jag är grön av avund... ; )) De hade även band där som jag behövde till en smärre justering av vår spårselen. När jag sa att jag behövde 10 cm, kikade han väldigt konstigt på mig... Och gratis blev det! Kanon!

När jag och Qurre skulle gå spåret höll det på att skymma. Lite nyttigt att prova det också. Qurre hade ganska bråttom idag i spåret men det berodde nog på att liggtiden blev lite för kort för att passa honom. Jag tyckte också att det verkade som att han upplevde att spåra på partiet med mycket barr på marken var lite halvklurigt. Sussie hade också gått över en träbro och sen vikigt av vänster. Där tog Qurre höger och sniffade på som tusan en innan han "var klar" och gick över på rätt sidan. Varför det blev så tror jag beror på att han är ganska ovan att spåra i marker med mycket rörelse i och han är ju nyfiken till tusen! Vissa saker kan han bara inte stå emot utan måste kolla av. Men det roliga är att att han exakt vet var spåret var. Så när han är klar då går han direkt på igen. Positivt är också att det inte blir några långa svängar han gör, men kolla det måste han. Så det måste vi träna mer på.

Jag och Sussie tyckte att vi faktiskt kom på något supersmart idag när vi var ute och spårade. För hur gör den som har lagt spåret när hunden är ute och cyklar. Jo, man stannar och efter en stund säger man "nä det där är åt fel håll". Jag har märkt att Qurre redan har lärt sig det där. Istället ska vi komma överens om ett ord vi säger när hunden är fel och sen fortsätter även den som gått spåret att gå med. Det finns ju bara en som ska lösa problem och det är ju hunden. Det är inte varje dag man tycker att man är smart ; ))

På kvällen åt jag och sambon en god middag och drack ett supergott vin till. Efter middagen tog vi med oss Qurre och gick en sväng. När vi kom in igen hade middagen sjunkit undan så där lämpligt att det fanns plats över för efterrätt. Det blev bananer stekta i en sås på grädde, socker, sirap och smör. Och så glass till. MUMS!

2007-11-01 Torsdag

Log lite för mig själv i morse när jag hämtade tidning. Datumet på tidning visade 1:a november. November är inte min favoritmånad direkt. Det brukar vara nästan lite hat i rösten som jag säger "ja, tänk när det är NOVEMBER!...! Men va katten idag är det november och solen skiner, himlen är klarblå. Varför gnälla...?!

Igår kom de efterlängtade tak- och traktorkillarna hit. Så nu är taket fixat. Vi har haft en utanpåliggande skorsten som användes när det var grill nere i affären. När vi monterade ner den så blev det ett hål där som vi täckt provisoriskt. Men nu är det fixat. Just när takkillen var klar och hade farit kom traktorkillen hit. Så nu går det att köra in där vi kommer att ha nerfarten i framtiden. Sen fixade han lite med vattenavrinningen mot vägen också. Till våren kommer vi att planera gården mer noggrant för då ska garaget upp och gräsmatta fixas. Jag längtar!

Idag har det varit städning och kloklippning på schemat. Sen när det var klart så var jag ju bara tvungen att fara ut och träna lite med Qurre.

Jag har haft lätt för hamna i lunken att jag börjar med linförighet. Men så jäkla trist har jag inte tänkt att vara länge till. Tycker det funkar bättre för Qurredutten att det inte blir så förutsägbart för honom. Han laddar mindre och blir mer fokuserad.

Så vi började med positionsträning. Han fick sitta kvar (och tänka lite) sen komma och sätta sig fot. Efter det körde vi lägganden med fokus på farten. Inkallningar där jag jäklades lite med honom och drog fram och snurrade på kongen. Det var lite svårt att sitta kvar första gången... Men sen gick det fint och vi tränade på lite längre avstånd för att träna på att han ska bromsa in i tid.

Sen gick vi på linförigheten. Idag belönade jag endel raksträckor. Högersväng med halt. Och så blev det vänstersvängar. Där är det fortfarande "båtkänsla". Han svänger trögt och är lite i vägen för mig då jag ska svänga. Har ingen bättre lösning nu än att jag tar fram kongen för att styra upp honom.

Musmattan åkte fram idag igen. Hade ett lite längre avstånd mellan mig och mattan idag. Fyra repetioner är lagom för honom just nu sen tar han upp musmattan med munnen. Så jag prova minska till tre repetioner och sen får han paus och sen kör vi tre till. Får se hur det funkar...

Apporteringen flyter på finfint! Idag kändes han helt trygg. Tror han tycker det är lite jobbigt när jag står halvt hängande över honom och säger att han inte får ta apporten. Men idag var han helt lugn och tyst. Så det känns verkligen på g. Han fattar också att han ska sitta kvar efter att jag har tagit apporten. Framsteg! ; ))RSS 2.0