2008-10-27 Måndag

Det var knappast med glädje som jag ställde om klockan igår. Nu blir det mörkt kl. 16.45... Kände hur Qurre och Wilmas fredagspromenader fes ut i mörkret. Men samtidigt blir jag lite småtjurig, va fanken, med pannlampor och att man är två borde väl funka...? Eller varsitt helljus som vi var inne på. Fick låna en pannlampa av Ramona när vi hade träningshelgen och bortsett från att jag hamnade på omväg hos biodlaren så funkade det ju kanoners! (Men det var nog knappast pannlampans fel). Ska man vara riktigt kärringaktig så kan man ju alltid ha en ficklampa i handen också. Jag är kärringaktig!

Nåväl mörkret är inte så mycket att göra åt. Lydnadsträning har vi ägnat oss lite åt under veckan som gått. Eftersom det bor en stor prylbög i min hund, så måste det tränas med saker runtomkring. Placerade ett gäng med grejer och direkt när vi körde igång så ångrade jag mig djup. Träapporten såg godast ut... Qurre kunde inte låta bli den utan for dit och norpade den, fortsatte sen tugga på den som den värsta av krokodiler. Men har man satt båten i sjön så måste man ro den iland (eller hur det nu var ; )). Men när jag väl hade bestämt mig för att sakerna skulle få ligga i fred så köpte han det rakt av. Ganska kul att träna ihop med morsan istället för att stå i ensamhet och få träflisor i tandköttet...

För att hoppa till den lite mer aktuella träningen så var vi på klubben igår och tränade. Jag har länge känt att jag skulle vilja bryta targetstickan i två delar och spotta på den. Så igår när jag fick uppbackning passade jag på att testa ett annat sätt. Det funkade jättefint! Lite förvirrad var jag där en stund och hade inte saken riktigt klar för mig. Men innan slutet så hade både jag och Qurre köpt hela konceptet. Kul!

Idag tog jag nya friska och for ut själv på klubben på förmiddagen. Värmde upp med lite linförighet. Idag var vi båda mer fokuserade så resultatet blev också därefter. Körde även framförgåendet enligt det nya konceptet och det funkade klockrent. Nu finns känslan där som jag vill ska finnas. Så detär bara att nöta. Körde även hoppet och det var inga konstigheter. Apporteringen därefter och då tycker jag att han sätter sig lite långt bak. Vi får nöta på just ingångar. Sen blev det en stunds vila medans grejerna åkte in i bilen. Gick ut på skyddsplanen och körde en platsliggning där. Bara för att få lite "ny" miljö. Låg tyst och fint. Gick tillbaka och han fick ta grejen. 

Bara för att jag fått upp farten så körde vi "klockan". Känns inte dumt att ha dirigering i uppletandet. Jag var dock lite ivrig och la ut två grejer. Skickade honom på den sista saken jag la ut, han sprang och plockade den men var ju givetvis nyfiken på den andra grejen. Om jag hade tänkt till lite så hade jag förstått att han skulle göra så...  Avslutade därför med att lossas lägga ut en grej och sen la jag ner en sak och skickade på den. Blev betydligen mer lyckat. Så jag får nog köra så några gånger innan vi kan köra på två saker.

Efter träning for jag och uträttade lite ärenden (kollade köksbord på en möbelaffär och köpte både snus och godis). Men när det var klart så for vi och cyklade en liten sväng. Nu är han ganska nöjd...

Kram från oss!


2008-10-26 Söndag

Jenny och jag har under en väldigt lång tid konstaterat att vi skulle behöva våra samobos ute i skogen. Givetvis i rent träningssyfte! Det som talade emot var risken för gnäll och uttråkade miner. Men en kvinnas list är mannens fall! "Fallet" i det här sammanhanget var att vi lovade att dagen skulle avslutas med pizza och öl. (Det ska även tilläggas att det fanns några öl i en bil. Skulle nog gå att jämföras med småbarnsmammornas russinpaket).

Vi började med att byta karl och ge dem instruktioner för spåret. Jenny blev klart imponerad när hon förstod att min karl klarar av att både gå spår OCH tejpa spåret samtidigt. Min spårläggare fick i uppgift att gå ett rakt upptag ca 7 meter ut. Jag stod på vägen och satte snitsel där jag skulle släppa på. Man ska inte ge för mycket ansvar på en gång utan de ska ju känna att de fixar uppgiften. Sen fick han instruktioner att lägga apporterna ganska oregelbundet.

När Jenny gått sitt spår så var hon så nöjd att alla ölen som låg i bilen skulle tilldelas hennes spårläggare. Men då tog jag min spårläggare i försvar och sa att det skulle ju bli orättvist eftersom jag inte gått mitt än. Så ut på mitt spår. Upptaget fixade Qurre galant och sen var det ett roligt spår med apporterna oregelbundet. Hundförarna konfererade och kom fram till att ölen skulle delas lika.

Tyvärr fick karlarna inte njuta av sin belöning än eftersom nästa uppgift var budföring. Det kändes jättespännade att få en okänd mottagare och för hunden två mycket välbekanta "domare" på sidan. Qurre fixade det jättefint. Superkul!

Sista uppgiften för de nu ganska frusna karlarna blev att valla en uppletanderuta. Det såg bara för kul ut! De gick inte utan sprang mer som en skadskjuten känguru. Men fort gick det! I uppletandet tränade jag framförandet till rutan. Fick ta om några gånger men sen gick han fint och fokuserat. I rutan tränade jag raka skick och hade två föremål efter varje långsida. Han låste sig lite på djupet men jag tror att det kan hänga ihop med att det var legor. Vi har inte tränat så mycket på det men det ska bli ändring på det. Beslutade att tredje saken fick bli den sista så när han kom in med den fick han sätta sig fot. Jättefint och inget tugg! Det var även några stigar i rutan och en väldigt intressant pissfläck, men han de brydde han sig inte om utan letade precis som vanligt. Kul, kul!

När vi kom tillbaka från uppletandet satt våra hjälpredor i en av bilarna, pratade och njöt av sin delbelöning. Ja, dom var precis hur söta som helst. Stäng dörren det blir kallt...

Efter träningen for jag och sambon iväg och rastade Qurre. Sen slöt vi upp med Jenny och Jonas på Mix. Vilken god pasta jag åt! Och bara för att jag inte fick dricka öl så tog jag en stor efterrätt. Vilken lyx sen att komma hem och slänga sig på soffan efter en så lyckad träningsdag!

2008-10-22 Onsdag

Nu är jag på lite bättre humör...

Har varit och lagt ett kortare pinnspår. Var lite osäker på hur lång tid allt skulle ta så jag snabbade på lite. Ville helst inte spåra i mörkret... Medans spåret låg så gjorde jag en uppletanderuta. Konstaterade när vallningen var klar att den nog blev i största laget. Men jag ville verkligen få med alla terrängskiften så det var inte mycket att göra åt. Det var blandat gräsmatta, djuå åker med en massa tuvor och ute på djupet så blev det skog. Hela rutan låg var inramad av skog och det gjorde att vinden blev lite oberäkerlig. Fyra saker åkte ut i rutan och de fick han jobba ganska hårt för att hitta. Men det var kul att utmana honom, både i underlag och genom rutans storlek.

Spåret fixade han galant och vi hade med oss alla pinnar till bilen. Duktig kille!

Hade tänkt köra lite lydnad men under uppletandet bet han sig i tungan och det gick upp igen under lydnaden när jag belönade med kongen. Så vi bröt och tog en prommis istället. Jag och myskillen!

Fredrik har varit duktig idag och tog med Qurre när han for ut och sprang mitt på dagen. Tydligen tycker Qurre att tempot de håller blir lite jobbigt. Eller så är det sambon som vill glänsa lite...

Vi ses!

2008-10-22 Onsdag

Känns verkligen jättetrist att hoppa från trevliga hundsimsinlägg till ett mindre trevligt. Men det är min blogg och jag bestämmer.

Temat för dagen är hundägare! Och inte vilka hundägare som helst utan de helt utan vett och etikett. Så heligt förbannad jag blir!

Igår var jag på ett ställe och rastade Qurre innan jag skulle åka in till tandläkaren. Vad händer?! Jo, jag möter en kvinna med en schäferhanne (mycket välbekant). Hon kopplar upp sin hund och jag sätter min hund för att ha lite mer koll över hur vi ska passera varandra. Hon orkar inte hålla sin hund utan den kommer fram och hundarna börjar gruffa med varandra. Jag bränner av en kommentar att det där var väl ändå onödigt (eftersom det sekunden innan kändes som att hela situationen var under kontroll. Hon svara då "om hundarna inte får hälsa så tycker jag att du ska gå härifrån"... Jaha, inte lönt att kanske säga så mycket mer för hon var ju inte ens med i matchen. Två schäferhannar som är lika dessutom är lika gamla.... Jag säger inte så mycket mer än så...

I morse var hundägaridiot nummer två i farten. Hon släppte fram sin hanhund som är 1 år gammal och som dessutom är jätterädd, för att min hund skulle "lära" hennes att det inte var lämpligt att springa fram till andra hundar. MEN VAKNA FÖR HELVETE OCH TA ANSVAR FÖR DIN HUND!!!

Orsaken till att jag blir så arg är att jag själv slitit med att skapa bra hundmöten och så kommer nån och bara pissar på det arbete man lagt ner. Jag blir också otroligt arg på mig själv eftersom när situationen uppstår endast förmår mig säga en mening, sen riskerar jag att måsta flytta både från byn och stan för då är jag bortom all rim och reson. Jag säger inte att man inte får misslyckas. Det blir tokigt ibland, sånt är livet. Men då kan man väl för sjutton be om ursäkt!!!

Nä nu måste jag nog ut och träna lite så jag kan blogga om något mycket trevligare!

/Argbiggan


Hundsim i Sundsvall

Vilken otroligt intressant helg jag haft! Vi har varit ner till Sundsvall och vi passade då på att besöka ett företag som heter Biceps. De håller på med friskvård för hund. På fredag var det simning för hela slanten. 

(Håll till godo med bilderna för kameran var lånad och vi var väl inte alltid överens...).


Qurre gör en djupdykning i bassängen. Lätt att bli lite irvrig...


Första övningen var att simma fram och tillbaka i poolen.


Matte fick jobba på hon också! Nästa övning var att simma runt i poolen och
byta varv efter några rundor.


Qurre på väg upp och Marie tar emot.


Man måste lyssna på simfröken också!


Vila och charma fotografen kan man göra i ett svep.


Ner i plurret igen. Matte springer och Qurre "jagar".


Efter badet är det duschning, föning och stretching som gäller.


Tur det var sköna sängar på hotellet när man är en trött schäferkille...

På lördag hade Qurre tid igen hos Marie för massage och stretching. Från början förstod Qurre inte riktigt vad det var frågan om. Men efter en stund insåg han att det var ganska skönt. Han var dock tvungen upp och röra på sig lite mellan varven eftersom det blev ganska varmt. Tydligen är det ganska vanligt att de vill kliva upp när de är ovana massage. Hundar som är vana ligger som flundror tills det är över. Dit har vi inte riktigt kommit än...


Qurre funderar på om han tar sig igenom maskorna på kompostgallret...  ; ))


Men han hamnar i klorna på Marie istället. Hon hade faktiskt ganska sköna
klor!


Som sagt kameran... Lite streching framåt.


Och lite bakåt...Jag har fullt upp att försöka få kläm på rätta greppet.

Tusen tack Marie för tips och intressanta diskussioner. Jag är övertygad om att vi kommer att ses fler gånger.

Kramar från oss.Har just varit inne på bokus och beställt två böcker. Givetvis i friskvårdens tecken eftersom jag tycker det är så intressant, "Låt tassarna vila och Fysträning för hund". 303 kr och fraktfritt för båda böckerna, inte mycket att orda om. Så nu längtar jag till de dyker upp... 

Hej då igen...

 
2008-10-16 Torsdag

En svårfångad kylväska...

På förmiddagen hade jag tid hos min läkare. Var lite tidig så jag beslöt mig för att svänga om Statoil för att köpa en liten mjuk kylväska. Superenkelt, tyckte jag! Men killen i kassan tittade väldigt bekymrat  på mig och sa att nån sån modell hade de inte ens sålt under sommaren. Morr!

Efter läkarbesöket tog jag två mackar till men fick samma svar som på den första. Tog till trixet att sms:a en vän och hon kom med Ica som förslag. Hur dum får man bli, klart de har en liten mjuk kylväska på Ica. Klart och betalt! Så lugnet la sig och Qurre kunde få sin cykelträning. På väg hem rundade jag Kvantum "det säkra kortet" men inte heller där hade de någon. Som ett sista försök i rond ett, stannade vi till på Shell på Teg och där fanns det! Och inte vilket liten mjuk kylväska som helst heller. Den är så silvrig att den lätt skulle passa till den "lilla svarta"... Men nu har vi iallafall en liten mjuk kylväska, så jag ska inte gnälla om färgen...

Kl 15.00 skulle vi vara på I20. Var lite tidig så jag passade på att fara in på zoo-affären och väga Qurre. 40,5 kg stannade vågen på. Passade även på att prova lite halsband på honom. Ja det är inte lätt att hitta något som sitter bra och är lätt att ta av när huvet är brett, öronen stora och halsen smal. Fysiken säger att det måste bli en kompromiss. Jag supernojig runt hundar och halsband. I den här familjen har hundar aldrig på sig halsband var sig i bilen, hemma osv. Tror det beror på att jag har en pappa som alltid gått bakom och kollat att våra hundar hemma aldrig haft halsband på sig. Sen drog han säker en och annan skrämselhistoria också. Och jag är ju inte direkt svår att skrämma upp...

Jag kände mig superladdad inför träningen, för på planeringen stod asfaltsspår, upptag och uppletande. Tji fick jag! På asfaltsplätten som mitt spår skulle ligga på utspelades en rollerbladesmatch i någon form. (Jäkla polisstundenter och poliser, ska de inte ha igen sin träningsplan så snor de nån annan yta för att sabba ens hundträning! : )) Plan B blev att lägga asfaltsspåret på väg hem istället. Så jag är inte långsur... Bara lite smågrinig...

Istället bar det iväg ut i skogen. Jag gick ett spår till Emil och Jenny gick mina två upptag. Qurre fick prova att få köttbullar i ena upptaget och en leksak i det andra. Både köttbullarna och grejen blev han lycklig över. Så det kändes ju bra. Kul att kunna spela lite på hans nyfikenhet och kunna variera lite.

När vi var klara med spåren så höll det på att skymma. Jäklar så kallt det blir! Träningssuget avtog i takt med kylan så vi beslöt att skjuta resten av träningen på framtiden.

Idag är den stora frågan och jag ikväll ska lägga mitt asfaltsspår på skolan kanske... Vi får se. Sen är det hög tid att rulla ut den nyinköpta "krypmattan" och börja nöta på den lite. Men vi får se var det landar.

Vi ses! 

2008-10-14 Tisdag

Idag har vi varit ute och njutit av det vackra vädret. For ut till vårt ordinarie promenadställe och tog den långa rundan. Helt underbart! Passade på att belöna när han kom som en oljad blixt när jag ropade på honom. Så lite lek blev det också.

Hann bli stolt över honom på promenaden också. I en backe möter vi en briard som hade vaknat på totalt fel sida. Matte försökte med alla de handfasta metoder hon kunde, att få den stackars briarden på bättre tankar än att göra utfall mot oss. Hon knölar in sin hund på sidan och ber oss passera. Gulp, var första tanken... Men jag tar fram snörbollen och stöttar upp i möte. Så trots att briarden hugger mot oss i mötet, så glider vi förbi med bara nån meters mellanrum och går lekandes därfrån. Stabilt!

Dock bleknaden stolheten lite när jag kom hem och slår mig ner framför datorn. Qurre ligger och sover ute i hallen. Helt plötsligt glider ett par gortexbyxor ner från sin krok. Qurre flyger upp och in i köket. Alla vet ju att gortexbyxor kan äta upp små schäferhannar när de ligger och sover sin skönhetssömn... Hmmm...

I övrigt så har sambon har varit gullig och sågat upp en massa apporter åt mig. Tanken är att de ska ligga ute i vinter och bli gråa. Under tiden han sågade så slog tanken mig att det faktiskt blir avdrag om man förstör apporter på tävling. Och nu har jag apporter för en hel brukshundsklubb. Hur försvarar jag det?

I övrig håller jag på att läsa Maria Hagströms artiklar. Länkar till hennes hemsida.

http://www.skogsborg.net/

Vi ses!


2008-10-13 Måndag

Nu är vi sockerhöga båda två!

Igår fick Qurre nöja sig med en långprommis. Efteråt for jag och sambon på stan och gjorde lite ärenden. Det sista vi gjorde var att vi gick in i choklad- och tebutiken i MVH-gallerian. Vi fick med oss lite choklad och så köpte jag några hårda karameller som jag från och med nu är helt beroende av. Så otroligt goda och med smak av cappuccino...

Idag var tanken att vi bara skulle fara och cykla. Men jag slängde ner några köttbullar för säkerhets skull. Bestämde sen i bilen att det var dags för ingångarna och positionen att få sig en omgång. Rastade av honom lite och körde igång. Men jag var ganska ogenomtänkt och det märktes på resultatet. Istället for vi och cyklade så jag fick lite tid att fundera igenom övningarna. När vi kom tillbaka gick vi en kort sväng bara så att han skulle få hämta andan lite och så körde vi igång. Nu satt allt där det skulle! Trots att vi inte värmde upp något utan gav oss direkt in i övningen så var han tyst och jätteduktig!!! Första gångerna i båda övningarna hade jag kongen framme bara för att ge honom något att fokusera på.  Sen efter två gånger åkte den bak i träningvästen. Men det köpte han! Glad och glad är jag!

Undra vad min uppfödare tänkte på när hon sålde den bästa hunden till mig...

Vi ses!

2008-10-12 Söndag

Qurre är numera ständigt sockerhög och tycker livet är helt underbart! Snickarna som är här helt för Qurres skull (enligt honom själv) har han fullkomligt fått dit han har velat. Det är ständigt klappar, kramar och han får höra hur snygg och klok han är. Sen serveras det sockerbitar, bullkanter, pepparkakor och andra gosaker. Det enda som saknas nu är att de börjar dela sin lunch med honom...

På träningsfronten är vi ganska flitiga. Igår blev det spår ute i Obbola. Underlaget var delsvis tunggått, blött och med inslag av stenhällar. Liggtiden blev ungefär 1 1/2 timme. Vinden vid påsläppet låg på mot oss så jag passade på att göra ett påsläpp. Det var inga tveksamheter. Jag har gått med kort lina och bromsat honom ganska mycket, idag provade jag släppa ut linan bara för att se om farten skulle åka upp i X2000 hastighet men till min stora förvåning så gjorde den inte det. Istället hittade han en ganska behaglig lunk. Kanske det är så att det snarare hetsar på honom när jag bromsar...? Vi testar fler gånger för att se vad utslaget ger. Ett virrvarr gjorde att han blev så fokuserad på spåret och gick över en pinne som låg precis efter utgången. Men som en klok kvinna sa till mig; jag har hellre en hund som har järnkoll på spåret och kanske missar nån pinne, än en som plockar allt men tappar bort spåret. Jag funderade en stund och kom fram till att jag vill ha både och. : ))

Efter spåret for vi in på klubben och körde lydnad. Vilket kanontrevligt pass! Jag var helt sarlig och ville aldrig sluta träna. Passade på att få kommendering både i fria följet och hoppet. I fria följet brydde han sig inte så mycket men i hoppet ville han tjuva på kommenderingen. Men då blir morsan bestämd! Gör om, gör rätt! Körde även lite skall varvat med tyst och det känns som att han börjar förstå när man ska vara tyst och när man ska skälla. Framförgåendet måste vi bara köra på så att vi får bort tveksamheterna. Lite mängdträning. Men igår skötte han sig finfint även där. I budföringen fick vi oss ett gott skratt. Qurre far i full fart viker in i kuren, hugger en rosa gris och fortsätter till mottagaren. Ja, han är en riktigt prylbög min Qurredutt! Men på andra försöket så valda han bort grisen. Duktig!

I fredags var vi också på klubben. Då valde jag att träna själv medans de andra körde på. Hade tänkt få mig lite kommendering men jag var så nöjd så vi skippade det när vi kändes klara. Det roliga för dagen var att han var stabil i fria följet och att han klarade att ligga tyst och lugn vid min sida. Har varit och köpt en lång matta så jag tänkte sätta igång och träna inne. Vi körde även ett uppletande. Idag blev det en korridor för fokus var framförandet till rutan. Tack vare min underbara träningkompis som har ögon och öron på rätt plats till skilland från tjatmajan så hittade vi direkt ett vinnande koncept. I själva uppletandet skötte vi oss jättefint. Det är så roligt att jag inte behöver känna mig osäker på honom längre. Han letar, han hittar och han kommer in i kanonfart! Vi leker, avbryter leken, samlar ihop oss och så letar vi igen. Bättre kan det inte bli!

Med risk för att bli tjatig så var vi på klubben i torsdags. Jag och Jenny hade hand om skotträningen. Jag höll på att bli superbesviken när ingen inte ville ha skott. Mitt mål var absolut att få prova skjuta så man vet hur det funkar och kan hugga in om det behövs på tävlingar eller träningar. Till slut var det en tjej som ville ha skott. Min lycka var total, så nu är jag skjutgladare än tidigare! Träningen i torsdags var lite nyttig också. Qurre var lite pipig och det var lite "popcorn" över det hela. Då blir jag direkt lite osäker när jag känner att han inte är med. Två gånger stämplade han ut och stod och kikade på mig. Men det är desto nyttigare när man inser att inget händer, det är bara att motivera och köra på så kommer han igen. Bra att det händer så jag får skärpa till mig och "overcome".

Nä med så här mycket träning så innebär det nu att dammsugaren och tvättmaskinen väntar på mig!

Vi ses!!!

Rapportkurs

Jag vet om en rapportkurs som kommer att hålla på under hösten i Nordmaling. Instruktör finns... Men hon kommer inte att köra kursen med bara en deltagare...  : ((
Så är du också sugen på att prova på rapport, maila mig, annsofie.k@home.se så får du veta mer.

Hoppas, hoppas... Jag vill, jag vill!!! RSS 2.0