2008-06-30 Måndag

Förra helgen gick åskan. Qurre tyckte det var lite konstigt när det sprutade eld ur dosan till bredbandsmodemet... Datorn blev stendöd men efter att den fått ett nytt moderkort så lever den igen. (Tack för att alla bilder var kvar!!!) Sen inser jag hur mycket man använder den när det inte fungerar...

Ska se om jag kommer ihåg vad vi pysslat med. Ett rapportpass har vi hunnit med. Qurre var taggad upp till tänderna så det blev lite sisådär med tystnaden på station och sen bjöds det på nån tjuvstart också. Sist vi körde så var det snö så han är förlåten. Förmodligen så är han lite mer samlad nästa gång.


Qurre passar på att kika lite på fåglarna medans han väntar...

Spår har vi också hunnit med. Det gick kanonbra. Vi hade en massa annorlunda grejer och några trixigheter som han fixade galant. Budföring och uppletandet körde jag också den kvällen. I uppletandet
tappade jag bort rutan (???!) och blev osäker på var i rutan han varit. Qurre gjorde ett kanonjobb, trots det väldigt tungsprungna underlaget så det blir morsan som får skärpa till sig i vanlig ordning ; )).

Lydnad har vi också kört två pass. Ett ute på ortsgruppen och ett ute på klubben. Mycket störningsträning och den har han fixat bra. Platsliggning med andra hundar har han också fixat trots att det nångång blev lite tjorv med en av de andra hundarna. Jag har testat av att leka med honom för att se om han väljer leken eller den supersnygga Märtha. Men han valde leken. Kul, kul! Ja så vi härvar på i lydnaden. Härvar på och härvar på det är faktiskt hur kul som helst!

Just nu är han lite halvkass i kistan. Köpte ett ben som inte var så lämpligt och i natt blev det ut två svängar. Nu kör vi stenhård diet idag och imorgon sen ska vi väl kravla oss upp på banan igen, Känner mig bara lite rastlös när det inte går att göra något men lite vila kanske inte är så dumt för oss båda.

Idag har jag varit och gjort naglar. Det är en tjej i byn som håller på att lära sig så jag hakade på. Känner mig ganska fin faktiskt och inte fullt så handikappad som jag trodde. Men man får väl se hur det funkar i hundträning... ; ))


2008-06-19 Torsdag

Ungar är helt underbara... Speciellt omtyckta är de av mig när de bjuder på lite störningsträning. Idag hade vi två småpojkar som flög en drake ute på "våran" plan. Helt suveränt! Qurre var väldigt intresserad från början, speciellt när draken dök i backen... Men jag laddad upp och fick igång honom sen var det bara att köra på. Prinsen min...

Jag ville inte riskera att måsta åka in till stan och inhandla en ny drake så det fick bli linförighet. Galant gick det! Nu tycker jag inte att han tränger något. Vi jobbade även vidare med ställandet. Tror han tyckte det blev lite annorlunda när kopplet satt på men innan slutet så stod han kvar även när jag gick runt. I krypet har han bestämt sig att två kryp räcker sen sprätter han upp. Där måste vi skaffa oss lite bättre rutiner så vi får in att ligga, att krypa och sen ligga kvar. Efter träning av krypet så höll jag fullkomligt på att flyta bort i värmen. Så vi bröt där. Har bestämt mig för att jag måste vara mer uppmärksam på honom när det är störningar av olika slag. De tar ju faktiskt på och att bara härva på ger så dålig träning. Bättre kort och lyckat, än långdraget och frustrerat från bådas sidor.

Har hunnit med att trängas med lite människor i midsommarhandlingen också... På systemet hamnade jag givetvis i den kassan som det var något krångel med så den gick vääääälllldigt långsamt. Men egentligen är det små bekymmer i en stor värld. Nu ska jag ta och rasta Qurre sen ska jag göra en efterrätt "Dajmglasstårta med limesockrade jordgubbar". Tyckte det lät gott. Blir det inte det så skyller jag på Laila... ; ))2008-06-17 Tisdag

Vilken underbar träning vi haft idag! (Trots lite blodvite...).

Egentligen var jag inte ett dugg laddad utan hade hellre legat kvar i soffan tillsammans med godisskålen. Men jag slet mig upp och när vi ändå var tvunga att pallra oss ut så kunde jag lika gärna dra på mig västen och ladda den med allehanda träningstillbehör. Efter lite rastning landade vi nere på en åker. Drog fram flärpen från ett par tofflor som Qurre hittat och som jag misstänkte blivit en stark favorit. Började att värma upp med lite lek. Det var inte speciellt mycket att hålla i för min del och givetvis efter en stund så stötte tänderna ihop med min hand. Sablar så ont det gör! Men Qurre tyckte det var skitkul så det var ju bara att bita ihop.

Vi började med fritt följ och det gick som en dans. I saktagåendet ville han testa att gå på lite fortare men då åkte han tillbaka och fick göra om. Så tillslut så blev det några riktigt fina repetioner. I krypet skippade jag klickern och berömde bara med rösten, la även in kommando idag. Det kommer nog bli kanon innan slutet. Härvade ställandet och idag tycker jag poletten trilla ner riktigt där den skulle. Så duktig han var!

Kort och gott en riktigt lyckad träning. Som avslutning fick han leta köttbullsbitar i det höga gräset och det såg bara för kul ut när bara svansen stack upp... Ja, för han har ju världens underbaraste svans min Qurre...2008-06-16 Måndag

Mammas älskade Kung Qurre är tillbaka! Kanske inte för att stanna men jag fick iallafall bekräftat att den underbara hunden jag hade finns kvar. SÅ KUL! Jag blir så glad!!!

Hur som haver så har störningsträning del 2 med saker genomförts idag. Så ut med grejerna och idag fick b la en fotboll ligga uppe på en stol och frestas. Sen ut med Qurre och iväg och snabbrasta. När vi kommer ut på planen så tittar han inte ens på grejerna. Och förra gången var det hur svårt som helst... Nu kunde vi värma upp och sen passera helt utan problem. Så kul! Inte trängde han heller. Hamnade också ganska fort i den sinnesstämning jag vill ha honom i, på g och helt med men utan att slå över. Körde även två inkallningar framför raden av saker men inte ens det kunde fresta prinsen.

Eftersom han var i sån bra sinnesstäming så tog jag fram apporten och vi körde att han skulle hålla och byta med godis. Idag var jag egentligen inte ute efter att träna tugg (men det fick jag ju gratis) utan bara att vara nära och att han inte skulle känna nån press. Ibland tycker jag han kan bli lite orolig och det är säkert något jag lägger på honom utan att jag tänker på det. Så vi körde det rent som en samarbetsgrej.

Krypet går faktiskt också framåt. Idag blev det två kryp som mest. Det jag är glad över är att att han behåller lugnet. När i körde inne så eldade han upp sig så in i vassen, så nu kör vi bara utomhus.

Stabilitet i ställandet. Är svårt men vi tränar vidare.2008-06-15 Söndag

Trevligt som bara den var det igår på kalaset. Tyvärr är man ingen ungdom längre... Måste krypa till korset och erkänna att det blev sent igår och det har känts idag.

På eftermiddagen tog jag mig i kragen och badade Qurre. Tycker han har kliat sig på mycket på benen och vet inte om det kan har att göra med att han har gått och plaskat i saltvatten. Måste bli bättre på att skölja av honom när vi kommer hem. Sen blev det klippning av klor och även rengöring av öron. Nu är förhoppning att han ska höra bättre när jag ropar på honom... ; ))

Annars så känner jag mig träningssugen till tusen. Imorgon ska vi dra ut till våran på plan för att köra störning med saker del 2. Men vi ska väl även hinna med lite annat smått och gott också.

Så på återseende!

2008-06-14 Lördag

I torsdags fick Qurre träffa Wilma och busa lite. De leker så himla fint ihop, nu verkar det roligare att jaga varandra än att bara vara fysiska. Qurre kanske håller på att bli en gentleman ; )) Efteråt fick Wilma gå ett spår. De blev ganska spännande eftersom sökgänget hade kört precis över spårets början. Men Wilma fixade det jättefint, några apporter var borta men hon blev inte ledsen över det.

Igår körde vi ett litet kort lydnadspass ute på våran plan. Värmde upp lite först och Qurre var verkligen taggad och trängde som bara rackarn men det strutade jag i utan belönade kontakten. Efter uppvärmingen fick han lägga sig bredvid bilen och "den elaka häxan" tog fram en massa olika saker som jag la ut på en rad. Sen var det linförighet framför grejerna som gällde. Det var svårt! Men med mycket belöning för kontakt så plockade vi meter för meter. Det sista vi gjorde var att gå hela sträckan förbi sakerna och det fixade han! Jag kan lova att vi kommer att köra den övningen MÅNGA gånger för den behöver han om något!

Efter den utmaningen så packade vi ihop oss och gick en långprommis. Mitt under promenaden stannade vi till och körde lite mer lydnad. Vänstersvängar runt kongen. Gick himla fint. Avslutade med lite saktagående som också gick lysande.

Idag har vi varit himla duktiga på hemmafronten. Dammsugning, tvättning, välbehövlig städning av bilen och gräsklippning har avverkats. Runt lunchtid kom pappa och Helen förbi och hade fika med sig. Mysigt att kunna sitta ute i solen och umgås. På eftermiddagen gick hela skocken en prommis runt byn och vi avslutade med fotbollsmatch, Stöcke-Furunäs Bullmark. Qurre tyckte det var en intressant sport att kika på. Synd bara de var så snåla och inte ville dela med sig av bollen...  Nu ska jag slänga mig på soffan en stund innan det är dags att fara och uppvakta en 30-åring.

2008-06-11 Onsdag

I måndags körde vi lite lydnasträning ute på klubben. Värmde upp och sen var han på gång. Trängde inte lika mycket idag. Tror att det kommer när han blir för het, så jag får passa mig lite där och försöka styra upp stämningsläget. Lite positonsträning och sen fick vi lite störningsträning i form av en person som plockade skräp ute på plan. Det var faktiskt lite störningsträning medans allt skrot låg där också. Men så är det när saker är en passion... ; ))

Lite passivitetsträning. Så himla fränt! Går jag en bit bort från honom så ligger han som ett ljus men står jag nära så blir det pipkalas... Ja, jag kan inte säga mer än att man lär hela tiden och det är ju enormt roligt.

Framförgående börjar bli bra nu i själva gåendet. Så nu ska vi träna stabilitet i ställandet, sättandet och läggandet (när vi likaså håller på : ))

När vi kom hem var Qurre helt död! Tänk att det ska vara så jobbigt att fokusera på det man ska göra och inte allting annat. Men på kvällen kunde jag inte låta bli att träna lite håll fast och ställande inne. Han var otroligt duktig. Inget tugg och inget slams. Tappade en bordskniv en gång för den var lite svår att hålla i.

Igår ösregnade det hela dagen. Vi passade på att fara ut och cykelträna lite på dagen. Innan vi kom hem så plaska det i gympaskorna, men så är det när man måste motionera bort lite träningsgodis ; ))

Nu lyser faktiskt solen så vi ska fara bort till "våran" träningsplan. Fritt följ, stabilitet i ställandet, saktagående, håll fast apport och komma in med apport och SITTA KVAR också efter man släppt står på schemat idag. I eftermiddag drar vi ut till skogen för lite spårträning. Tror han ska få ett kortare, ganska enkelt men med nån ny klurighet idag.

Så på återseende...

Ja, vad säger man om lydnadsträningen...?!! Annons på blocket var väl den starkaste känslan efteråt. Men så fick jag lov att skärpa till mig. Det är ju trots allt jag som måste vara den mest tänkande i sällskapet. Grejen är den att nu är han 2 år och 4 månader och det är väl det som märks. Det är svårt att koncentrera sig överhuvudtaget just nu!!! Så jag ska verkligen ta och tänka till i lydnadsträningen nu. Det känns viktigt att han tycker det är kul och får lyckas.

Eftersom jag var lite deppad när jag kom hem så kändes det kul att det var spårträning på gång bara för att skingra tankarna lite. Och så kul det var! Jag fick mitt spår på ena sidan av Bräntbergsbacken. Ganska svårt och annorlunda underlag och så några trixigheter b la vinkel direkt efter en apport som låg i brant nedförsbacke och ett virrvarr med utgång. Nångång var han helt fel ute men det var svårt med så oren terräng men jag tycker han fixade det galant! Så till salu är han inte... ; ))


2008-06-07 Lördag

I torsdags var vi ute och spårade. Qurre fick ett jätteroligt spår med många olika underlag. Myr, berg, längs grus väg och sen över, lite vanlig skog också. Två spetsvinklar ute på myren och de fixade han jättefint. Apporterna bestod av klicker (den gick han över), plastklädnypa, vanlig träapport, ett plastkort och slutet var ett läderskydd till en yxa. Sista metrarna slog han ut och gick därför över slutet. Men det var faktiskt rätt kul i att få testa på att avbryta och belöna för gott arbete även fast man står utan slut. Kändes helt okej och Qurre var inte det minsta ledsen.

Igår på självaste nationaldagen fick han en välbehöglig vilodag. Före middagen var vi ute och gick en långprommis hela skocken.

Idag ska vi hem till Fredriks föräldrar och fira hans pappa som fyller 60 år idag! Tack och lov har temperaturen sjunkit, ingen är gladare än jag. Igårkväll skickade jag ut 60-åringen att lägga ett spår till oss. Så nu har det väl legat runt en 18 timmar... Och vi har inte ens farit... Vad har jag gjort...?! Men det kommer säkert att gå bra. Jag har ju lovat mig själv att "vanliga" spårtiden är förbi och nu är det utmaningar som gäller varje gång. Det går inte bara att sitta och var kaxig man måste våga också... Så håll tummarna för oss!

Hemma igen. Spårets första metrar låg på en bred stig täckt med barr och bredvid en stuga. Det märktes tydligt att det var ett svårt underlag att få fäste på. Strax efter fortsatte språret i knastertorr mossa och där hade det nog gått något för då blev det drag i linan. Men vi vände om och efter lite stök kom vi igång men efter det  jobbade han som bara den. Första apporten låg ganska nära en stuga och var en avsågad bit av en björk. Jag såg att Qurre duttade på den med nosen men när det inte hände något mer så trodde jag det bara var något skot som tillhörde stugan. Men vi fick i allafall med oss tre föremål av fem. Jag är jättestolt över honom! Efteråt promenerade vi ner till en tjärn så han fick sig lite välförtjänt svalka.

2008-06-04 Onsdag

Mera lydnad... Ikväll blev det lydnadsträning ute på klubben. Om man ska se det från den ljusa sidan så var han väldigt med och på gång. Från den lite andra sidan så kan man ju undra varför han börjat tränga och var de raka sättandet tog vägen...??? I och för sig så vet jag att han kan tränga när han kommer upp i intensitet och att det blir bättre när man kört på en stund. Men jag vill ju att det ska vara bra från steg ett... Men det är bara att bryta ihop och jobba på detaljerna.

Hopp körde vi. Qurre var på sitt "jag-vet-och-kan-själv-humör". Men innan slutet så förstod han att man måste faktiskt vänta. Provade också att han fick sitta väldigt snett och det funkade helt klart över förväntan.

I krypträningen så måste jag ta och skärpa till mig lite. Tror visst det kan bli ett fint kryp om jag bara får en lite bättre ordning på klicker, sticka och godis. Idag var pannkakan mot mig och ville klibba fast lite överallt.

Sen är jag lite rädd för att släppa lös honom. Jag vet nog att han skulle stanna kvar hos mig men jag behöver bli övertygad. Men med en lina på så kunde vi förflytta oss in i gröten och köra. Det var ju som att han aldrig gjort annat. Full koll på morsan! Vi gav oss på en platsliggning med hundar och människor som gick förbi. Det var inga problem. När vi var på lägret så gick jag inte längre än kopplet och då blev han pipig som rackarn. Så det var som jag trodde att han kände sig pressad eftersom jag kom så nära han och hans kära kong.

Imorgon står det spår på schemat! Oj vad jag längtar! Nu är det bara kluriga spår som gäller. Ska sova på saken och se vad jag kan komma på för trixigheter. Asfalt har vi inte kört så mycket men det ska vi köra separat. Fy så taggad jag är! Stackars Qurre fick en dags vila efter lägret sen är det full fart igen. Fast å andra sidan så verkar han inte ett dugg ledsen över det. Tur han är en arbetsmyra han också!
2008-06-03 Tisdag

Ikväll borstade vi av oss resdammet och for ut och tränade lite. Fritt följ, saktagående, läggande, ta apport utan tugg (lite svårt) och som avslutning körde vi dutt mot stickan och ett steg kryp. Jag blev faktiskt förvånad att han var otroligt lugn när han skulle dutta på stickan. När vi har kört inne så har han alltid varvat upp, men det är bara att hoppas det håller i sig.

Innan vi for hem så gick vi en långprommis. Så otroligt skönt att vara tillbaka på hemmaplan igen. Det kändes faktiskt som att vi varit borta länge. För innan vi for så var det fleece och jacka som gällde, nu gick det att gå i t-shirt. Härligt!2008-06-02 Måndag

Igår kom vi hem från spårlägret i Tierp. Så underbart vi har haft det! Har under dagen försökt landa hemma men det känns som att jag är kvar men tvätthögarna är här.

På torsdag eftermiddag började lägret med uppletande. Kung Qurre fick tre kampvänliga grejer längst ut på rad. Han gick jättefint! Rakt och bra fart. Inget tjorv trots att jag var ganska nervös att köra inför 14 personer.

Dagen efter körde min grupp spår på förmiddagen. Tomas ville först kika på hur vi och våra hundar jobbade så för min och Qurres del blev det ett ca 400 meter långt med fem apporter. Tyngdpunkten för mig var just apporterna eftersom jag har kört med hårdare apporter och bytalek. Nu var det vanliga apporter och poängen var att jag skulle klicka och byta med kong. Det funkade klockrent! Väldigt lugnt tempo och han till och med släppte kongen : )).

image126

image128

image129

image130
("Bara" 27 grader varmt första dagen...)

image131

När vi körde lydnad på eftermiddagen gjorde jag en intressant erfarenhet... Eva ville se ett fritt följ och jag brukar aldrig koppla lös Qurre förrän jag känner att han är riktigt med och på gång. Men bara för att jäklas med mig själv så släppte jag lös honom på en gång. Direkt började han springa mellan mig och de som satt och tittade, och framförallt till Evas roliga låda som innehöll bollar, godis och apporter. Erfarenheten jag gjorde var att det kändes helt okej att stå och klicka och belöna när han tog kontakt. Tillslut kunde vi köra på lite grann. Lite kul att våga släppa greppet och inse att man överlever även fast det "värsta" som kan hända faktiskt händer.

image132

image133

image134

Under lördagens lydnadspass la vi fria följet på hyllan en stund. Jag kände att jag var på gång att tjura till och då ger jag mig aldrig och det hade nog knappast kommit något bra ur det. Så istället passade vi på att träna lite framförgående, skall och så provade vi på stegen. Stegen tyckte Qurre var ganska svårt, bakbenen tyckte han var lite onödigt att få med sig och då körde det naturligtvis ihop sig. Men det kändes bra att få lite uppbackning första gången, så det ska nog ordna sig.

image135

image136

Eftermiddagens spår var bara hur häftigt som helst. Först lånade jag lite annorlunda grejer av Tomas och bland annat var det en gummisnodd. Spårläggaren hade trätt gummisnodden runt några buskgrenar så den låg inte på marken. Det var otroligt kul att se hur han jobbade på. En annan apport låg i ett djup dike som avslutades med en jordkällare där dörren stod på glänt på. Qurre spårade jättefint fram till jordkällaren men tyckte inte det fanns något golv där inne men en knuff i rumpan löste det hela åt honom. Tur man är två som delar på ansvaret ; )) Spåret fortsatte sen ut igen och uppför vallen. Svårt att återberätta men helt klart superkul!

Sista dagen fick vi välja vad vi ville göra. Jag röstade på att förlänga lägret en vecka eller två men blev nerröstad???!!! Kände att jag hade så många frågor runt spårupptag så det fick bli skogen igen. Men innan vi gjorde upptag så fick vi gå spåren som vi lagt dagen innan. När vi tog dem så var de runt 16 timmar men det var absolut en baggis för hundarna och det är ju kul att veta. Qurre fick sen två spårupptag. Det första gick jättebra men på det andra vindade han in slutgrejen. Men det är erfarenhet det också.

image137

Avslutar med en bild på alla som var där. Det har varit otroligt roligt och att lära känna er och era hundar! Tack Sanna för alla bilder (och filmer; ) du tog. Hoppas det blev något av det jag knäppte på er.

Till sist men inte minst, tusen tack Eva och Tomas för ett helt fantastiskt läger!

RSS 2.0