2009-03-30 Måndag

I lördags var vi tre tappra själar som träffades för lite lydnadsträning ute vid travet. Höll absolut på att frysa fingrarna av mig men det var bara att bita ihop och försöka få till lite kvalitet. Jag och Marina fungerade som störning för varandra och det tyckte Qurre var ganska svårt. Men efter ett tag kunde han släppa och fokusera lite mer på vårt arbete så det var kul. Andra svängen vi var ute skulle Marina göra en godisruta till Keeper och Qurre uttryckte med bestämdhet att rutan var till honom... Så det blev att kämpa på tills han släppte och kom in i det vi skulle göra! Nyttig träning med andra ord... Avslutade med lite krypträning bara för att det funkar så bra! Efter träning for vi och tog en fika ihop. En träning helt i min smak med andra ord... (Tack för störningen, det gör vi om tycker jag!).

Igår var jag sugen på lite mer träning så vi tog en prommis till reningsverket. Började direkt med fritt följ. Var väl förberedd på att vi skulle hamna i "diskussion" med varandra och så blev det mycket riktigt... Men jag slog på min bestämda sida (som jag inte visar så ofta i träning) och gick och hämtade honom och talade tydligt om att det inte är okej att uppföra sig som ett popcorn. Tränade även att hålla apportbocken utan att tugga, sitta tyst och vänta på att få trampa på musmattan, några tramp och sen galopp mot, kryp och saktagående. I saktagåendet skötte han sig helt exemplariskt och han gick dessutom längre sträcka än han tidigare gjort.

Idag har vi hunnit med en snabb träning på klubben tillsammans med Eva. Eva stod och kikade på anslagstavlan och det tyckte Qurre var ganska svårt. Körde en kort sväng linförighet, kopplade lös och han fixade det galant. (Trots att Eva stod och bläddade i instruktionsboken till sin nya gps). Duktig kille! Avslutade med saktagående. Helt klart nöjd!

Puss och kram!

/Ann-Sofie

2009-03-27 Fredag

Idag har vi inte varit bara en gång, utan till och med två gånger på klubben och tränat. Första gången träffade jag och Eva och det blev ett minipass med att sitta tyst, vara tyst under linförigheten och ta apporten och fortfarande vara tyst. Qurre skötte sig lysande och över all förväntan med tanke på att klubben är ganska svårt med all störning.

Under pass nummer två körde vi sitta och vara tyst, lite linförighet och avslutade med lite fritt följ. Eva-Karin skulle nog stypa mig om hon fick veta att vi körde saktagående mot kong också. (Leksaker är förbjudna just nu). Men jag känner att vi måste få göra något annat mellan för det hjälper till att härda ut mer när det blir jobbigt i "tysthetsträningen". Vi avslutade även med lite krypträning. Där tycker jag verkligen att något har hänt. Upplever honom betydligt mer fokuserad och inte lika "popcornig". Så nu ska vi börja nöta på allvar! Bra moment för samvetet också eftersom det inte är några grejer med i bilden...

Har kört två korta pass i övrig också. Ena passet tyckte jag som aldrig att jag fick med mig honom riktigt. Så då släppte jag lös honom och direkt blev det ett helt annat fokus. Dagen efter försökte jag ha honom lös från början men då blev det "spatte-spunik" några gånger och jag fick hämta honom och belöna när han satt snyggt och fokuserat. Ja ibland är det på ena sättet men inte det andra, fast inte jämnt... Eller hur det nu blev...

Ha en underbar och trevlig träningshelg för det ska jag ha!

/Ann-Sofie

2009-03-24 Tisdag

Visst, jag erkänner att jag glömt fylla på fågelfrön i automaten och att det varit slut i två dagar...! Men jag tycker ändå det lite dålig stil att offra en av flockmedlemmarna och lägga den vid soptunnan! Tar det nästan som ett hot... Men det funkade tydligen för det blev påfyllning ganska så snabbt! Hade ingen aning att fåglar kunde vara så blodtörstiga... ; ))

Igår hade vi en riktig kanonträning. Började vid reningsverket och det funkade så bra! Därför tog vi en rask prommenad till klubben och körde enligt samma koncept. Vi fick rejäl störning av ett par som lekte med en schäfer på sidan. Strax efteråt började bilarna strömma in, det slogs i bildörrar och hundar hoppade och skällde. Men det funkade kanon med både linförighet och apporten. Tyst och fokuserad! Gick strålande glad därifrån och det slog mig hur mycket jag älskar min hund! Guldkalven!!!

Hej hopp!

/Ann-Sofie

2009-03-23 Måndag

Igår lärde jag mig något nytt igen...

Om man går och väntar på att det ska hoppa ut en nyvaken/galen lastbilschaufför och risken finns att han då kommer slå en hammare i huvet på en.... Då tränar man på fel plats och det blir bara skit av allt ihop!

Skepp o´hoj ta ett toy och undvik sovande lastbilschaufförer...


2009-03-22 Söndag

Fan där försvann hela mitt inlägg...

Men vi tar det väl igen men en bantad version...

Störningen igår bestod av bussar och tre småkillar som busade med varandra. Kanoners!

Körde först vår lilla procedur och han provade att skrika lite men det gick otroligt fort över. Sen skötte han sig super. Vill få honom att lugna sig ett hekto och förstå att sköter man sig så kommer det roliga (träningen) fortare och fortare. Körde linförighet och han gick inte lika bra positionsmässigt som sist men han var tyst och väldigt fokuserad. På slutet gick han upp lite i arbetsvarv och då blir positionen också bra. Men det viktiga är främst tyst och fokuserad. Körde också lite fritt följ och det funkade kanon! Qurre har tyckt att jag blivit lite jobbig så han har inte känts mogen att släppa lös men nu funkade det så jag är så nöjd, så nöjd!

Apporten nästa. Stod med apporten under armen och klickade för tyst. Sen fick den ligga på backen och vi körde linförighet runt den. Lite jobbigt i början men kom igång och då fanns inte apporten. Avslutade med gipövning alá bäbis (vi är ju vana nu att vara på den nivån... ; )) och där kom jag till en rolig insikt. Jag har faktiskt inte tyckt att jag tryckt in apporten i munnen på honom, men igår var det bara att krypa till korset och inse att det är just det jag gjort. Så när han verkligen fick luta sig fram och ta apporten så fanns det heller inget tugg. (Fortsätter att be till han där uppe att det ska fortsätta vara så...  ; )) Varvade med att han fick ta apporten, belöning för inget tugg med att sitta tyst och lugn. Funkade helt kanon!

Skam den som ger sig och kram i vår solen!

/Ann-Sofie


2009-03-19 Torsdag

Det är vår i luften! Vi har runt +6 grader och strålande sol. Snön har börja smälta men underlaget på klubben funkar fortfarande. Det kan inte bli bättre... Eller kan det...???

I tisdags var vi på klubben för att fortsätta träna på läxan att vara tyst. Det var rätt mycket folk där så vi tog med oss alla saker till plätten vid förrådet. Allt för att inte göra det för svårt... Qurre var först ut och direkt när vi skulle sätta igång så märkte jag att han låste sig på spårlinan (?!) som låg på marken. Inte annat att göra än att bita i det sura äpplet och fullfölja övningen. När han hade lugnat ner sig och förstått poängen så blev det vila i bilen en stund medans vi körde nästa hund. Nästa omgång han var ute så var det en helt annan hund. Lugn direkt , mer fokuserad och samlad. Jättekul!

Onsdag var det dags för klubben igen. Idag höll vi till på planen och det var ett annat ekipage som tränade. Svårt tyckte Qurre när morsan har blivit så jobbig och det kastas grejer... Men det roliga kråksången var att han det går snabbare och snabbare för varje gång. Visst han provar att skrika rakt ut men utdelning kommer sen när han blir knäpp tyst. Sista passet satsade jag allt på ett kort och drog upp honom genom att småspringa och bli lite roligare i belöningen. Men han var fortfarande helt tyst trots att han kom upp i lite högre varv och precis i den form jag vill ha honom. Mycket glad och njöd matte som satt i bilen och sjöng när vi körde från klubben... ; ))

Vi har varit duktiga och kört ett hårt spår också. Kan inte mer än skratta åt mig själv! Jag är hon med noll koll! Att gå, lägga godis mellan varven i spåret, ut med apporter (bitar av ljus brandslang), hålla koll vart jag gått och hur långt spåret är tydligen för mycket. På ett ställe blev jag rent förskräckt och trodde att han slukade slangbiten men det visade sig att apporterna låg betydligt varandra än jag trodde. Hmmm... Efteråt blev jag bjuden på fika på Nybro och trevligt sällskap. Nästa gång bjuder jag!

Kram och kram!


2009-03-16 Måndag

I tisdags blåste det på både tvären och bredden, så vi ställde in spårträningen. Qurre bäddade i ner sig i biabädden och jag i soffan. Det funkade det också ; ))

Idag har det regnat och det känns ju lite konstigt med tanke på all snö vi har. I nästa stund slog det över till snöblandat. Det värsta jag vet är slask och plask. Varför kan det inte bli sol och +20 grader bara över en natt?

Vi tränar vidare på det vi håller på (därför blir det inte så mycket nytt att blogga om...). Vissa träningar känns det som att kommit hur långt som helst och andra så känns det helt omöjligt. Men de sägs att ett beteende är som värst när det håller på att upphöra, så jag biter ihop, håller mig lugn och kör på den uthålliga linan.

I övrigt så har vi kört lite intervallträning. Qurre tycker absolut om stället där vi kör det, tillgången på hästskit är obegränad.... Wilma och Qurre har också fått busa lite ihop. Sen har det blivit lite plums i djupsnö. Det märks på Qurre att han börjar tycka att vinterpälsen värmer på tok förmycket. Funderar snart på att bad upp honom det brukar vara till stor hjälp när vinterskruden ska av. Om inte så är det iallafall hyfsat rent det som trillar av...

På onsdag är det kurs igen och det ser vi framemot. Mycket kanske för att han sköter sig så himla bra... Hmmm undra vad det beror på?

Vi ses!


2009-03-10 Tisdag

I söndags var stod det sök på schemat. Vi träffades i snålblåsten och konstaterade snabbt att snöndjupet var övermäktigt. Qurre fick istället en markeringsövning längs en vallad väg med gömd figge. Det roliga var att han direkt kopplade att han skulle ta rullen. Jättekul! Sen var det lite svårare att lämna den när det stod en så trevlig publik på sidan om. Så det får vi träna mer på. Har ju igen det i uppletandet också...

Annars så har det blivit lite lydnadsträning under promenaden. En gång fick jag för mig att träna på inkallningen i framåtsändandet (när man går emot hunden och den ska komma och gå fot). Det tyckte han var skitkul!

Igår var vi och körde intervallträning. Platsen vi for till är otroligt öppen så jag fick till en del ganska långa intervaller. Va katten det går ju inte bara att äta räkost och köttbullar, man måste ju jobba bort dem också : )) Avslutade med att köra några saktagående. På slutet fick han gå en lite längre sträcka och då blev han lite osäker och stannade. Berömde och så fick han göra om, då satt det perfekt. När han går sakta så ser det ut som han fått stryk till både frukost och lunch. Men han hukar liksom ihop för att han är så koncentrarad. Svårt moment när man är en kille som bara vill hugga grejen och leka...

Ikväll har jag tänkt att vi skulle köra ett hårt spår på snö. Det gäller att lägga in överväxeln om det ska hinnas bli några för snart är väl snön ett minne blott.

Tjingeling!


2009-03-07 Lördag

I torsdags hade jag tänkt snika in på Forslund och prova träna i helt annorlunda miljö. Tyvärr gick det i stöpet när det inte blev någon lucka. Istället for vi ut på travet och körde lite lydnad. Utvecklade pipövningen lite. Jag har ju en förkärlek till tydlighet så går det att vrida till saker lite så gör jag gärna det... Träningen gick helt kanon! Tog in lite andra moment och det funkade jättebra. Känns himla kul för linförigheten börjar stå mig upp i halsen...

I fredags var det dags för gänget att köra lite sök. Jag var inte sen att haka på. (Hur knäpp man nu får bli när man frivilligt ställer upp på att valla av med snö upp till midjan... Ingen logik alls utan mer bara konstatera att jag nog är lite av det knäppare slaget...). Innan söket träffades vi för lite lydnad. Det gick väl inte lika bra som kvällen innan men det är väl bara att bita ihop och köra på. I söket fick han ut på ett skick. Tycker det räcker när det är så mycket snö. Hittade figgen utan problem fick godis (svårt att belöna med kongar i den djupa snön) tillbaka till mig och så fick det räcka. Är också helt förvånad över att han sköter sig så bra ute på stigen.

Efter söktränigen for hela gänget till en uppskottad plan. Perfekt ställe att köra lydnad på. Sen ska vi nog få ihop lite sökträning där på söndag. Jag och Eva stannade kvar och då blev det markeringsträning och den kunde inte ha blivit bättre! Full fart ut, plockade rullen och gav mig den i handen. (Tanken gick under tiden till Christel, Björn och en viss gräsplan...). Tror inte vi ska köra nån fler markeringsträning! : )) Körde också två platsliggningar.

Skepp och o´hoj!


2009-03-04 Onsdag

Tänk att man aldrig ska säga aldrig... Gick en sökkurs för tusen (nästan) år sen. Den var ganska intensiv och vi tampades med ett problem, att komma in med rullen! Gav verkligen järnet och tränade som tusan. När kursen var slut återgick vi till det lugna livet i spårskogen. Men i veckan blev jag tillfrågad om att figga och man kan ju inte vara sämre än att man kör sin egen hund... Det var skitkul! Qurre skötte sig superbra! Sprang ut till figgen och sa hej, hej. Hade sen nästan inte tid att få belöning hos figgen utan ville tillbaka till mig. Till och med ut till rutan så skötte han sig över förväntan. Tror det är dags igen på fredag och då ska vi absolut haka på. Måste erkänna att jag fick lite blodad tand.

På lydnadsfronten  vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.... Målet är iallafall att få honom i lite lägre varv , mer fokuserad och framförallt inget gnäll och pip. Poletten börjar sakta trilla ner för honom och det känns väldigt kul. Men å andra sidan så när gnället väl kommer så övergår det lätt till fullkomligt protestskrik. Qurre kan till och med tjuta så att det låter mamma, mamma.... Ja det är inte lätt men jag har vittnen på den saken... Det här är nog det jobbigaste jag gjort men jag ger inte upp!

Kram kram

RSS 2.0