2008-04-24 Torsdag

På onsdag eftermiddagen träffades jag, Annika och Ramona för lite lydnadsträning. Kan lova att jag blev frustrerad av stora mått! Qurre som gått som en klocka hela vintern och så blir matte lite nervös och det gör att  ingenting funkar. Just i stunden kändes det otroligt tungt men fanns inget annat att göra än att försöka skärpa till sig och vinna mark igen. I slutet på träningen var han sitt gamla vanliga jag igen och matte var ganska nöjd över sig själv också.

Torsdag var det uppställning ute i Obbola för spårträning. De andra passade på att göra ett uppletande efter fikat men jag hade planer för budföringen så jag avstod. Spåret hade jag gått själv och på spårets första halva tror jag inte det var en rak meter. Tror aldrig jag gått så krokigt nångång för honom. Det blev också många terrängbyten mellan skog och berg. Qurre hade ett tapp men slog fint och redde ut det. Hade jättefin fart men var faktiskt ganska ointresserade av apporterna. Men det känns som att i början får man nog räkna med att det blir lite fram och tillbaka. Nån spårkondition kan vi ju inte skryta med och sen tyckte han att 13 grader är ganska varmt...

Efter spåret körde vi korta budföringar med fokus på ingången och att vänta. Det är svårt att sitta still när det finns godis i fickan som ska fram, tyckte Qurre. Men innan slutet kändes det riktigt bra. Nu är det bara att nöta lite så poletten trillar ner och stannar där den ska... : ))

Sen blev det lite lydnad. Inte mycket men  vi hann sätta igång och få det att flyta på innan bränslet var slut på oss båda två.


2008-04-22 Tisdag

Skulle var hurtig och  motionera Qurre med lite cykelträning... Himmel och pannkaka så lerigt det var. Bitvis var det helt omöjligt att cykla så vi får väl säga att det blev intervallträning av det hela... En intervallträning vars avslutning blev duschen för Qurre och filten i bilen åkte in i tvättmaskinen.

Igår var vi på en trevlig långprommis på dagen. Sen på kvällen var jag in till stan en sväng och tänkte avsluta med en rastning ute på klubben. Pratade med några som tränade och efter rastningen så sög det ju faktiskt lite i träningstarmen. Lite linförighet, framförgående, läggande hann vi med innan jag höll på att frysa ihjäl. Var inte alls klädd för nån kylig kvällsträning... Men kul var det. Qurre var laddad upp till tänderna, kände nästan inte igen honom.

Nu ska jag krascha i soffan.

2008-04-19 Lördag

Medans planerna torkar upp så passar vi på att spåra. Var på samma ställe som sist men vidgade vyerna lite. Fick till ett ganska trixi början, allt på grund av ett gammalt fårstängsel som helt plötsligt dök upp. Sen gick spåret över en asfaltsväg och följde vägen en bra bit. Spåret gick sen över till hårt packad snö, sen sand och avslutades i  vanlig skog. Fick skratta lite åt Qurre för när han skulle spåra längs stängslet så körde han in huvet i det med jämna mellanrum. Både snön och sanden gick han klockrent på. När vi kom in i skogen tyckte jag han kändes lite mer fram och tillbaka än vanligt. Men efter en stund kände jag att det var typiska varmluft möter kallluft som gjorde att det blev ganska mycket vind i skogen. Så vi skyller på det... ; ))

Bilen har fått sig en välbehövlig omgång både utvändigt och invändigt. Skumgummimadrassen som jag köpte för att Qurre skulle få ligga på krävde både sax och limpistol innan den fått rätta måttet. Hade faktiskt ganska kul när jag stod och faktiskt kom på att jag på fullt allvar skulle limma den. Men det blev kanonbra. La en handduk över och sen en ny svart fleecefilt med vita stjärnor på. Ja, det blev bara hur fint som helst. Så det känns kanon!

Ha en treligt lördagkväll!2008-04-18 Fredag

Qurre är bra att ha med sig när man shoppar. Gnäller aldrig!

Idag har vi farit runt och inhandlat lite grejer. Ben till Qurre och snus till matte. Sen blev det en dyna till bilen för den ska få sig en riktigt städning under helgen. Qurre ligger nu på en hundfilt sen en vanlig fleecefilt ovanpå och det åker bara runt och man måste dra till det varje gång
. Klart irritationsmoment med andra ord. Grejerna man har tycker jag ska fungera, annars är det värdelöst. Köpte en 3 mm skumgummidyna som jag trixa lite med sen är den klar att sättas i bruk. I den gamla buren hade jag det och det fungerade ypperligt.

Qurre och Wilma har fått träffas idag. Jäklar vad de sprang och busade på. Bra för konditionen med andra ord...

Ha det gott!2008-04-17 Torsdag

Kung Qurre är tillbaka, den här gången i spåret!

Solen skiner, fåglarna kvittrar och snön smälter. Allt är som det ska med andra ord. Vårkänslan har även gjort att upptäckarlusten vaknat. (Ja, lite knäpp är man ju...). Brukar ofta vara på ett trevligt ställe och promenera och idag svängde jag av och kolla av lite. Hittade ett jättemysigt stugområde. Dessutom har det varit lite frustrerande att köra förbi underbara spårmarker bara för att det inte finns nånstans att ställa bilen. Men idag gjorde jag en fräckis och hittade ett ställe att parkera på. Slängde ut ett spår med 6 apporter, plus slut sen for vi iväg och gick en dryga timmes promenad i STÅLANDE SOL! Underbart!

När jag höll på att sela på Qurre inför spåret slog det mig att hon jag praktiserar hos spårar i sele och koppel. Varför inte testa eftersom jag inte går längre bak än så. Men vilken skillnad att hålla i läder mot en hal spårlina. Så här i efterhand känns det totalt värdelöst att ha provat något annat. Men man lär så länge man lever så är det. Qurre spårade som spårkungen själv idag. Jättefint tempo, bra samarbete vid apporterna och så var han otroligt noggrann. Hmmm jag bara njuter... Spår är livet så är det bara. Dessutom var det inget enkelt spår, korsade asfaltsvägen två gånger och trixade på i största allmänhet. Ja kanske jag inte behöver säga mer...

Känner också att det är dags att börja lägga upp lite träningsplaner på alla fronter för att få lite fart på grejerna. Just nu känns prio ett att få upp konditionen.

                                                                                                                                                                                                

Varför vänta på en plan...?! Ikväll har vi varit ute och försökt bättra på konditionen lite. Tror det blev runt 4 km I KOPPEL. Det funkade kanon! Så bra.

Något som inte var fullt lika roligt var att Qurre blev attackerad, ja rent av påhoppad av en annan argsint äcklig hund. Men det gick faktiskt bra. Den andra hunden tog tillbaka sin intresseanmälan och Qurre är ju inte den som slåss. Men lite irriterad hann han bli. Jag blev hur irriterad som helst. Hur kan man som förälder skicka ut sin dotter med en hund som kanske inte väger dubbelt så mycket men nästan och som dessutom har det beteendet. Ja så lite man förstår...2008-04-16 Onsdag

Har gjort några dagar till på min arbetsträning och jag håller på att skolas in i Försvarsmaktens hundvärld. Idag har jag fått rigga en ryggsäck för slalomsök och figgat för ljudmarkering för en hund. Sen blev det tobakssök för en annan duktig hund. Jag måste säga att jag är lyckligt lottat som har fått möjligheten att arbetsträna med hundar.

Måste berätta en insikt jag gjorde. Idag skulle jag även fysa en av hundarna. Lite nervöst att sätta sig på cykel med en halvt okänd hund. Qurre har jag ju hittills bara cyklat lös med... Det gick iallafall hur bra som helst, solen sken och vi hade hur trevligt som helst. Då slår det mig att fanken jag är ju uppvuxen med hamiltonstövare och de cyklade jag glatt med när jag växte upp. De var ju dessutom lite halvdåligt uppfostrade och kunde dra iväg ner i diket av vilken anledning som helst. Då slår det mig, jag håller på att bli gammal och rädd om livet. Skit också vilken trist insikt... ; )) (Det här med hunduppfostran kanske jag kan skylla på gener... ; ))

Nåväl... Man kanske inte ska tänka så mycket i alla lägen...

Igår var jag och Qurre ute på långprommis. Packade en ryggsäck med lite olika grejer innan vi gick från bilen. Innan vi kom fram till träningsstället körde vi lite vad jag hört kallas skogslydnad : )) Lite fotgående efter en stig och lite uppvärming inför det som komma skulle.

När vi kom fram vallade jag av en djup men inte fullbred ruta på ett fält. Qurre fick ligga och kika på medans jag vallade (jobbade). (Lite bra träning inför rapportträningen tyckte jag...). Sen var min tanke att Qurre skulle komma och sätta sig fot men det tyckte han var slöseri med tid. Full fart ut är bättre, tyckte han. Eftersom jag vet att han i den sinnesstämningen varken ser eller hör så tog jag bara av honom grejen och så gjorde vi om det. Då var det som att poletten trilla ner och han kom på att han skulle slå på öronen också.

Det blev lite fritt följ också och sen försökte jag fokusera på att få snabba lägganden.

Idag har vi inte tränat något men jag har hunnit bli ganska stolt över Qurre. Innan middan tog vi en prommis. Vid slutet av stigen ser jag Border Terriern sitta (han med reflexvästen som är ganska rädd men rör sig inte ur fläcken). Skit tänker jag hur fanken ska vi kunna passera, men så tänker jag kör i vind för fanken. Kommenderade fot och så knatade vi på. Qurre på vänster sida och Border Terriern nästan snuddar mitt ben på den högra sidan. Inga problem! Jag tror jag måste köpa den där Terriern något smaskigt för han är ju bara för underbar!2008-04-13 Söndag

Det här snöandet driver mig till vansinne! Just nu tycker jag synd om både mig själv och alla flyttfåglar som kommit. I fredags när vi var ute på långprommis på vanliga stället hade det kommit många svanar (säkert ett 40-tal) som trängde ihop sig i vattnet. Vad ska de äta om det här fortsätter...??? Nä nu får det bara ge med sig!!! Annars slutar det väl med att jag åker ut och stödmatar de stackars fåglarna. Undra vad en svan äter förutom fisk... Tåls att fundera på.

Nåväl nog om gnäll och gnäll... Igår var vi och köpte en ny skrivare eftersom den gamla kladdat ihop. Jag har just roat mig med att skriva ut allt jag hittat på nätet om rapportträning. Så det är vad jag ska fördriva kvällen med... Och sura lite över vädret såklart... : ))

På återseende!

2008-04-12 Lördag

Idag är jag stolt matte!

Har länge gått och funderat på en rapportsträcka. Idag gjorde vi slag i saken! Vi parkerade bilen och gick en prommenad genom skogen på ungefär 15 minuter, allt för att värma upp stjärnskottet. Sen fick Qurre springa sträckan som är en kilometer... Och det fixade han!

Eftersom det inte finns så mycket litteratur eller andra ekipage så får man använda den lilla grå och just nu känns det som att vi är väldigt rätt ute. Sista passet körde vi flera korta skick och nu gick vi på ett långt skick.

När vi kom tillbaka till bilen var jag eld och lågor. Var bara tvungen att köra lite lydnad. Fritt följ och saktagående blev det. I saktagåendet hade han lite bråttom men vi fick till några bra repetioner innan slutet.

Längtar otroligt mycket till sommaren nu. Tänk att bara kunna välja vad man vill göra och att kunna träna lydnad på vilken plätt som helst. Att kunna cykla och simma. Suck... Idag droppade det iallafall från taket och geggan på gården har kikat fram igen efter snöovädret. Det kan inte vara långt borta...2008-04-10 Torsdag

Igår hände inte mycket på hundfronten. Var på "arbetet" och bevakningsträning stod på schemat. Jag fick figga som vindfigurant men tyvärr var vindarna inte på vår sida så jag blev aldrig hittad. En gubbe som skulle kasta en hink med aska hittade mig dock. Vet inte vem som blev räddast jag eller han...

Ikväll har vi varit och jagat korvgubbe på stan jag och Qurre. Tänkte att det blir ju lämpligt att förena nytta med mat men det fanns inte en enda vagn på stan efter 18-snåret. Istället för mat blev det en del fönstershopping och så upptäckte jag en ny (i mina ögon iallafall...) grekisk restaurang. Den borde jag och sambon testa under helgen tycker jag.

Qurre skötte sig exemplariskt på stan. Det svåraste blev en dörr som åkte upp precis bakom svansen på honom och ut springer en kvinna i 180. Dessutom var jag i vägen när han skulle kolla av vad som hände. Reaktionen som kom var att han ville fram. Hade han velat så hade han kunnat nå henne men han sorterar så fint killen så det redde sig.

Nu är vi båda ganska nöjda efter stadsturen så nästa anhalt blir soffan. Men imorgon ska vi försöka åtstadkomma något som iallafall liknar hundträning.

2008-04-08 Tisdag

Igår var det snöstorm ute, men det är lika roligt ändå tyckte Qurre. Matte inte lika imponerad... Men vi tog oss ut på en kortare prommis och sen blev det två pass apporteringsträning och kryp inne. Fokus på apportering var att inte ta apporten innan kommando och att bara släppa på kommando.

Idag har jag varit på mitt lilla "arbete". Trevligt, trevlig! På vägen hem hade två långtradare råkat i luven på varandra så trafiken stod still i ungefär 50 minuter. Inte kul när man är vrålhungrig och på väg hemåt.

Nu ikväll har jag och Qurre varit ute på en riktigt långprommis och så passade vi på att träna lite. Platsliggning med fokus på sättandet innan man får hugga belöningen, lite fritt följ och sen blev det ett uppletande av min vante enligt principen man tar vad man haver... Men fanken han tuggande ingenting! Det måste varit tur för nån vidare träning har vi väl inte lagt ner på den biten.2008-04-06 Söndag

Har gjort min andra "arbetsdag" på min arbetsprövning idag. Först ut var en allmänlydnadskurs där deltagarna skulle jobba i olika stationer. En station var fotgående och där hamnade jag. Så kul det var! Försökte hålla mig till min uppgift som var att dirigera men efter en stund insåg jag att det inte skulle hålla. Man kan ju inte stå som en halvdöd trästam när folk vill prata hundträning! Så lite råd och glada tillrop blev det.

Sen var det upptaktsträff för ett gäng träningsglada hundägare från retriverklubben som var sugna på tävlingslydnad. Så det blev mycket tid i baracken med planering men det blev också en stund ute på träningsplanen.

Ett spår hann jag också haka på sen var det dags att dra skutan hemåt. Just att bryta och fara kommer vara den största utmaningen eftersom jag vill vara med på allt...

Efteråt for jag hem och hämta Qurre. Vi drog direkt ut till skogen och gick en dryga timmes promenad. Bestämde mig också för att totalt strunta i lervällingen så vi körde lite lydnad innan vi drog hem.

Fritt följ: Han går som tåget.
Saktagående: Vilken talang! Fasiken vi har inte tränat 10 gånger än och jag tycker att han inte kan göra det bättre... Nöjd!
Musmattseländet: Idag tog vi ut avståndet lite mer sakta och då plockar han inte upp den. Men farten kunde ju gärna få vara högre...
Ställande: Det börjar kännas bättre för mig så vi ska nog få till det.

Efter den träningen var vi ganska leriga både jag och Qurre. Men va fanken det finns tvättmaskin!


2008-04-05 Lördag

Idag när vi var ute på långprommis höll jag på att få en hjärtattack. Såg att Qurre stod och luktade på nånting. Han såg lite fundersam ut så jag tvärkollade vad det var och såg vad jag trodde var ett ormhuvud! Jag ryckte bort Qurre och ställde mig och stirrade på "ormen" och jag kan lova att jag aldrig blivit så glad över fyra ben nångång... En mycket frusen ödla var det som stack fram under lingonriset. Så underbart, men jag blev ändå påmind om att det nog är hög tid att ta med cortisonet.

Under promenaden stannade vi och tränade lite. Qurre fick hämta kong och komma in fot. Sen la jag lite fokus på platsliggning. Kom fram till att jag absolut ska lägga ner kongen efter att han lagt sig. Retningen blir för stor och han har lätt för att ta till skall när han lägger sig och det är ju onödigt. Lite fritt följ hann vi också med. Sen blev det ett roligt samtal till Sussie. Tur hon är förstående när jag får mina snilleblixtar... Samtalet handlade om den som fuskar bäst vinner, så här ska smidas planer... ; ))

På vägen mot bilen möter vi en kille med en liten hund. Fy så irriterad jag hann bli och det är inte första gången. När man har en hund av modell lite större så känner då iallafall jag att man har ett ganska stort ansvar att hunden ska uppföra sig. Det verkar småhundsägarna vara helt förskonade ifrån. Små hundar blir upplockade i famnen, morrar och skäller. Uppför sig allmänt odrägligt och kommer undan med det. Ibland tror jag ägarna tycker synd om dem för att de är så små. Men herre gud det är ju det ända liv de kommer att få! (Om man inte tror på återfödelse då...). Ja, de vill säkert väl men det blir så fel.

I övrigt så tycker jag det är lite svårt att hålla träningsmotivationen uppe på mig själv. Det är fortfarande lite för plaskigt och lerigt. Men det tinar för fullt så snart borde det finnas nån plätt att träna på.

Det var allt från Gnäll-Fia!2008-04-03 Torsdag

Har just kikat lite på Animal Planet och jag höll på att skratta ihjäl mig. En karl och hans fru hade tagit han om en flodhästbäbis som de hade i sin enorma trädgård med liten sjö och allt. Grejen var bara att flodhästen nu var fem år och hade kommit på att den kunde öppnat ytterdörren och lägga sig i sängen. 800 kg flodhäst och inte mycket säng kvar med andra ord...

Idag har jag och Christel tränat ute på deras gård. Musmattan funkade bra på nära avstånd, men när jag tvärt ökar avståndet för att få upp farten så plockar han upp den. Alternativen är just nu två, antingen göra musmattan mindre upplockarvänlig eller så testa att belöna för kung och fosterland för att se om han då skippar att ta upp den... Ja vi får se var det landar.

Ingångar med apporten där Christel höll i honom och han fick helt utan kommando komma och sätta sig fot. Funkade kanon och Qurre tyckte det var jättekul. Sen var det dags för framförgåendet som gått så otroligt bra... Jo just det... Helt ofokuserad och uppförde sig som att han inte fattade för ett ögonblick vad det var frågan om... Så kan det gå.

Efter lydnadsträningen blev det mycket kaffe och goda mackor.

På eftermiddagen var jag och la ett spår. Fokus låg helt på att att få ner farten eftersom jag misstänkte att killen skulle vara taggad. Tre av sex apporter låg ganska tätt i början. Den första gick han över för då hade han inte hunnit fästa på spåret riktigt men övriga apporter tog han och farten var lägre än jag trodde den skulle vara. Så kul det var! Nu vill jag ha sommar!!!2008-04-01 Tisdag

I söndags var det ett sånt där supertråkigt väder. Grått och plaskigt. Ringde till Anna för att höra om hon var sugen på en prommis och det var hon. Vi bestämde var vi skulle träffas och gå. När jag närmade mig stället vi skulle mötas på så passerade man som en rygg och sen fick vi gå i stålande sol. Lite magiskt...

På kvällen tränade vi lite inne. Kryp, saktagående och position med apporten. Han är för rolig Qurredutten. Krypet kan vi köra en stund nu sen lägger han sig på sidan och kikar på mig... Hmmm... Ja, då är det bara att lägga om honom och köra på en liten stund till. Vill inte att han ska komma undan med den taktiken. Men han ser ganska rolig ut om inte annat.

Jo just det, jag porrsurfade lite också på söndag förmiddag. Men det är faktiskt min uppfödares fel tycker jag. Hon har fått en massa kommentarer på tyska i sin gästbok. (Jag kan inte ett ord på tyska och fattar ingenting). Men jag tänkte sjuka mig lite och leta reda på några fraser som Qurre kunde få lägga in. Sagt och gjort, började leta och kom in på ett forum och hittade ett tips på en länk där det fanns fraser. Perfekt, tänkte jag och klickade på länken. Då kommer det upp en svart/vit tecknad hund och en text som förklarade att forumet inte kunde ta ansvar för länkarna. Nä självklart inte tänkte jag och klickade vidare. Kommer då till värsta porrsidan, hej och hå så generad jag blev. Men så kan det gå i cyberrymden, det är inte bara hundbloggar där ute... : ))

Igår var vi och gick en långprommis på två timmar i regnet. Fast det var ganska skönt.

Nu ikväll har jag och sambon varit och kört rapport. Idag fick han springa i lite tätare skog och för att bygga på självförtroendet så blev det en kort sträcka och en liten fjuttig förlängning. Ville att han skulle få ett enkelt, motiverande och lätt pass. Just nu känns det jättebra på rapportfronten. Han vet vad det är frågan om och är otroligt motiverad till att springa. Nästa pass tror jag han ska få springa en lång sträcka två gånger. Det känns som att vi är mogna för det nu och måste börja testa lite.RSS 2.0