Rapport och sök

Igår var det dags för rapportkurs. Vi körde en väldigt kort men snårig sträcka. Alla hundarna fick börja med att ligga på A-station. Qurre skötte sig väl inte så där lysande direkt... Sen knatade Eva ut med honom till B. Väl ute på station hade han skött sig jättefint. Så det var kul! Sprang gjorde han och sen kom den magiska stunden att han skulle få för första gången se andra hundar komma in. Han låg på helspänn och fick en otroligt lång hals för att hindra honom att pipa så matade jag honom med mjukosttuben. Den är min bästa vän! När alla hundar kommit in så var det dags att skicka tillbaka hundarna. Qurre var först ut och jag kände tendens till tjuvstart redan när vi ställde upp så jag skickad honom ganska direkt för att undvika att att tog saken i egna händer.

Träningsplanen just nu:
-framföring och sitta på startpunkten i evigheters evigheter utan att tjuvstarta sträcka 100 m.
-testa av längre sträcka minst 800 m och gärna i råterräng.
-kortare sträcka ca 300 m med längre förlängning.
-massor och åter massor med stationsuppträdande.
-längre sträcka på minst 1100 m utan förlängning och bara ett skick.

På eftermiddagen körde vi sök. Vi kämpar på med framföringen. Igår var även jag med i matchen så det gick betydligt bättre än sist... ; )) Markeringsövningar och transport till stigen. Igår hade Qurre inte lika stort sug på påvisen. Men han är en sån som gärna testar av saker så jag noterar och avvaktar. Klurar också på belöning ute hos figurant. Den har bestått av bytalek men jag upplever att det mer slutar med att han konkurrerar om sakerna än leker, vilket skapar en stress och en attityd som jag inte riktigt tycker om. Det enklaste lösningen vore att Qurre nöjde sig med att tugga på kongen och att man tar till att byta om han vill lämna figuranten eller bytalek som en jackpotavslutning. Men jag får fundera och se om jag får nån snilleblixt som även Qurre uppskattar...

Vi ses!

/Ann-Sofie


Länge sen sist

Så underbart det är med höst! Lite besvärligt känns det att älgjakten har dragit igång men man får fara till de lite mer säkra markerna. I lördags var jag och Marina ute och la spår åt varandra. Just att markerna var nya gjorde att det blev två otroligt roliga spår. Nyttigt för både oss och hundarna. Qurre skötte sig bra i spåret. Ibland tar han till att gå upp i vind i spåret men idag plockade apporterna ändå. Ska lägga lite krut på att verkligen få in han i spårkärnan.  

Lite upptagsträning har det också blivit. Misströstade en gång för att han låste på snitslarna. Jag tycker inte att det känns konstigt att han gör det eftersom jag ofta sätter en snitsel där spåret börjar. Så han vore ju otroligt trög om han inte hade förstått att snitselns betydelse vid det här laget... Men nu snitslar jag på utav bara den och kör "nöta-på-taktiken" för att döda ut snitslarnas betydelse. Sist gick det himla fint så vi tutar på. Jag har även kört med leksak men funderar faktiskt att byta ut det mot godisburk med lock alternativt kattmatsburk. Anledningen är att jag vill dämpa ner honom och få en annan förväntan. En kattmatsburk eller något annat klet skulle ge en mysig paus och säkert skapa ett annat lugn än vad leksaken gör.

Vi har också hunnit avverka några gånger på rapportkursen. Ena gången började vi med 20 minuters stationsuppträdande. Med störning! Två hjortar gled förbi oss på 20 meters avstånd och efter det dök en hurtig rosaklädd dam med stavar upp från ingenstans. Men det funkade det också... ; )) Efter station gick Fabian och Qurre ut till B. Qurre sprang 500 meter i bäcksvarta mörkret. Skogen var som en mörk tunnel där hundarna skulle passera. Jag fick fara hem som stolt matte! Rapporten är så otroligt rolig så det känns kanonbra att vi äntligen fått ihop det här kursgänget!

Igår på rapportkursen körde vi kort en kort sträcka på plan som försvann en liten bit in i skogen. Men det roliga var att vi körde varje hund för sig. Alla fick prova att sätta ihop sina rutiner och det var otroligt nyttigt. Vi måste lägga otroligt mycket krut på långa stationsuppträdandet. Så det är bara att ta sig i kragen.

I söket kan jag lova att jag behåller jag min ödmjukhet... Huvvaligen vad det känns som att vi har härvat på och bara blivit sämre och sämre. Har försökt att fokusera på än det ena, än det andra, men det har känts som att det gjort varken till eller från. Tur att Monica finns! Hon hjälpte mig att fokusera på lydnaden. Visst kan det tyckas tidigt att lägga in nu utan att man borde fokusera på själva sökträningen. Men jag känner att med en sån typ av hund som Qurre är (hög motivation) så kommer jag bara göra oss en ogärning om jag skjuter på det. För jag blir på dåligt humör över att inte finnas till i hans ögon och det känns direkt ojuste mot honom. Igår blev det transport på stigen OCH DET FUNKADE! Markeringsövning och transport av figurant. Så otroligt mycket roligare det är när man jobbar ihop!!!

I lydnaden har jag börjat be kvällsbön. Att det ska dimpa ner nya regler som talar om att krypet är borttaget. Tyvärr verkar jag inte bli bönhörd så för att komma över knuten så har jag beslutat mig för att hjälpa honom. Har hört att man inte får betyg på ETT bra krypsteg... Det måste till fler...! Vi ser var det landar. Annars nöter vi delarna i framåtsändandet. Ut 15 meter, saktagåendet. Tycker momentet är skitkul! (Är fullt medveten att det kommer låta annolunda om några månader för att inte tala om några år...). I fria följet fick vi beröm av Marina sist vi tränade. Hon tyckte han hade en jättefin position. Jag tycker det känns kanon! Han tränger inte, är mer med i vänstersvängar och han är tyst. Bra bit på väg med andra ord. I skallet är jag noga med ordförståelsen. Men han sitter bra och det känns kanon. Ställande har jag ingen direkt plan för just nu men det kommer säkert ordna sig det också... ; ))

Ha det gott och på återseende!

/Ann-Sofie

Spår

Igår träffades jag och Eva för rapportträning. Qurre fick stå över rapporten men fick istället två spårupptag och ett spår i högt blåbärsris.

Första upptaget fixade han galant. Andra upptaget ville han bakspåra. Jag tror att jag hade slarvat lite när jag gick ut det och att ingången blev för snäv mot själva spåret. Hade lagt ut leksak och sen en pinne i varje upptag. Leksakerna var uppskattade men pinnarna struntade han fullkomligt i. Spåret gick helt klart över förväntan. Hade tejpat spåret med vanlig frystejp men jag blev jätteirriterad när tejparna bara försvann i höstskogen.

Efter spåret for jag och skulle kika om det fanns nån tejp i nån neonfärg. Hittade ingen men efter en stund fann jag neonorangeröda lappar som det stod "REA" på. Ska se om de funkar bättre... För 49 kronor för en rulle så är det värt att testa. Hittar ni REA på träden i skogen så..."that´s me"... ; ))

Vi ses!

/Ann-Sofie

RSS 2.0