2007-04-29 Söndag

På eftermiddagen hjälpte jag Mia och Qrusse med två spår. Det gick hur bra som helst. Han är en talang! De skulle träna själv några gånger och så skulle vi höras igen under veckan.

Efter middagen for jag och hälsade på Millis och Åsa. Man är ju helt enkelt för kass att höra av sig. Jag fick en rundvandring i deras hus. Husets baksida skulle man ju helt enkelt kunna dö för... Gräsmatta och sen bara skog. Men vad gör väl det när man har en loppis som granne : (( Sen har de varit jätteduktiga och fixat och trixat själva. Lägga golv skulle jag aldrig komma på tanken att göra men de har inte tvekat en sekund. Fast å andra sidan har vi lagt ner ganska mycket jobb så kan man komma undan med något så gör man nog gärna det.

Rund 21-tiden for jag och Qurre ut och tränade. 

Linförighet: Värmde upp en stund med leksak. Körde sedan utan en ganska lång stund. Han gick som klockan själv. Taggad och helt med. Jättefina sättande. Ingenting att anmärka på. Körde helt om, vänster om, höger om och även förflyttningar på stället. Jag bara ler...

Apportering: Efter linförigheten återvände vi till bilen och tog fram apporten. Qurre fick sitta fot och ta apporten. Första gången släppte han den. Nä det där var ju inte rätt sa jag och vi gjorde om. Tog apporten tre gånger och höll den. Lite tugg men han höll den fint. Tugget får vi ta tag i senare.

Platsliggning: Skitkul! Jag har verkligen fått in att han ska lägga sig och titta på mig. Sen går jag och när jag kommer tillbaka kikar han upp mot mig. Belönar med godis mellan frambenen. Fick ligga kvar en liten stund till och sen sitt upp. Han är helt med på noterna. Kul att han blivit så trygg när jag kommer tillbaka och inte sprätter upp. Jag försöker att tänka på att inte stirra på honom och när jag börjar gå visar jag honom "kinden" efter halva vägen.

Inkallning: Körde först att han fick sitta kvar och jag gick tillbaka. Klockrent! Lämnade honom igen och kallade in. Full fart kan jag lova. Kastade kongen förbi mig för att dra upp farten lite. När vi var på klubben sist så tyckte jag farten var himla låg och ganska tveksamt.  

Ställande: Qurre fick var lös och lite på promenadaktigt så där. Stannar honom med ena handen och han får godis med andra då han stannat. Står kvar när jag lämnar honom. Så vi nöter på där.

Det var verkligen en lyckad träningskväll. Det är så kul när han verkligen är med och vill ha mer. I den stunden känner man att hundträning är livet! Varför ägna sig åt något annnat...? Roligt var det också att han fick ta kongen och kom tillbaka och bjöd den. 

Efter träning gick vi en promenad och jag kan lugnt säga att när vi for därifrån med ett leende på läpparna! Hund och människa i fullkomlig harmoni! Så kul! Jag kommer nog att bli religös på kuppen. Hundtroende!


Puss på dig Qurre Du är verkligen världens bästa!


2007-04-28 Lördag

Typiskt vår... I ena sekunden håller man fullkomligt på att frysa ihjäl och så fort man rör sig så svettas man som en gris. Svårt att klä sig med andra ord.

Träffade Anna och Wilma för att spåra. Anna gick ett enkelt spår men underlaget var till stor del mycket berg så det blev lite svårare. Medans spåren låg så vallade vi av en ruta och Qurre fick göra ett uppletande. Det blåste mycket så han drog i väg en lov. De två utlagda föremålen hittade han snabbt och hade väldigt bra fart. Avlämnade är ganska tveksamt så måste vi fortsätta jobba på.

Spåret gick bra. Men man såg på honom att han tyckte att det var varmt. Jag hoppas att vinterpälsen trillar av snart.

Efteråt fick hundarna busa ihop. Himmel vad kul de har!

På kvällen kom Sussie förbi. Vi grillade, drack vin och surrade mycket hund.

En helt lyckad dag i vänners sällskap!


2007-04-27 Fredag

Dagen började med storstädning och tvätt. Så roligt... Men fint och fräscht blev det iallafall. Efter en snabbrastning for jag och Qurre ut och shoppade en massa tuggvänliga saker i olika former. Det är kul med lite variation. Köpte även lite vardagsgodis typ Frolic och levergodisar. Passade även på att byta ut snöret på en av kongarna för det var nästan av. Efter shoppingturen for vi ut i skogen och gick en långprommis. Så underbart! Vädret drog inte ut en själ så vi fick ha skogen helt för oss själva. Så underbart!

Imorgon ska vi fara ut och spåra med Anna och Wilma. Så kul det ska bli. Är verkligen spårsugen till max. Kanske blir det ett uppletande också. Vi får se...


2007-04-26 Torsdag

Idag har vi varit så duktiga! Runt lunchtid for jag ut till Bettan och (efter många om och många men) så hade jag bestämt vilka färger Qurre ska ha på sitt tjänstetecknen. Det blev mörkrött och svart. Det blir snyggt. Stilen som hans namn och SBK ska stå i var klockren. Det blir även en broderad tass i grått. Oj så fint det kommer att bli! Snygg kille i läcker förpackning...  : )) Vi får se när det blir klart och då ska vi fara ut och inviga det på stubben.

Bettan hörde om jag ville följa med ut på klubben och träna. Städningen och fikat med en kompis fick vänta till annan dag. Så med Foppatofflor och mjukisbyxor rumlade vi ut på plan. Kände mig ungefär som en baktung Kalle Anka med jättefötter. Men tillfällen är till för att fångas så vad gör man inte..! (Fast jag kan lugnt rekommendera andra skor att träna i...).

Störningsträningen har varit lite gruvsam av nån konstig anledning. Tror det hänger ihop med att Qurre har haft väldigt svårt att koncentrera sig när Jenny  varit med. Hans favvotant nummer ett! Mitt självförtroende har åkt ner då om sanningen ska fram (och det ska den ju!). Annars kommer man ju ingenstans! Trots att Bettan hade med sig en hund och en annan tränade bredvid så gick det jättebra. Åh så kul! Han bara sneglade lite och det måste han ju få i början. Vi tränade lite linförighet. Hade först en grej synlig sen tog jag bort den och det gick riktigt hyfsat. Han hade väl inte det där extra som han plockar fram när vi tränar själv men det kommer. Sen gjorde vi en inkallning. Tränade lite ligg och sitt upp. Sen rundade vi av med en kopp kaffe och lite surr i klubbstugan.

Hem och fixa middag. For sen tillbaka till klubben för det skulle vara skotträning och det är ju inte dumt att få. Mia och Qrusse dök upp. Så roligt att få träffa henne. Vi tog hundarna och promenerade längs vägen men där lät det ju ingenting så där gick vi ner mot agiltybanan och tränade lite linförighet bara för att han skulle få pyssla med något under skotten. Men det small så lågt att vi nästan blev lite besvikna : )). Hörde mig för och det kommer att skjutas varje torsdag så då får vi hänga där. Sen passade jag och Mia på att kika på när andra tränade och det är himla kul. Kaffe och lite godis blev det också. Jag for nog därifrån runt tiosnåret och då frös jag så jag hackade tänder.

Men nu har jag fått blodad tand för att vara på klubben och träna. Man behöver ju inte fara dit när det helt packat med folk och hundar utan lite lagom så där. Åh så nöjd jag är!


2007-04-25 Onsdag

Örk! Jag dras med någon form av förkylning som varken vill bli till eller från. Slö, slapp och likgiltig skulle beskrivningen kunna vara just nu. Så, nu fick jag gnälla lite också! Härligt!

Idag har vi iallafall klippt klor (eftersom det är onsdag : )). Mitt på dagen for jag och Qurre ut och hade fika med oss. Så underbart det var! Medan jag fikade stod Qurre för underhållningen. Han hittade jätteroliga saker att ha sönder. En platspåse, sittdyna och ett antal pinnar. Han hade fullt upp där ett tag...

På eftermiddagen drog vi ut till pappa. Pappa var inte hemma när vi kom dit. Qurre stod på bron full av förväntan och såg väldigt besviken ut när jag förklarade att han inte var hemma. Men ganska snart kom han hem och lyckan var total. Vi satt en stund ute på bron och surrade lite. En granne kom förbi och stannade och pratade lite så det blev lite nyttig träning att bara sitta. Innan jag for därifrån var jag över till Karin för att kika på deras nya fina kök. Oliver den äldsta sonen ville givetvis följa med över och titta på hunden. Qurre skötte sig så bra. Han kan ju vara "lite" slamsig och inte förstå sin storlek men med barn är han himla duktig och har alltid varit. Sen gick vi över och minsta pojken fick sig också en liten puss. Rättvist ska det vara tyckte Qurre.

På vägen hem stannade jag för att rasta honom. Jag höll fullkomligt på att smälla av i värmen. Fleece och jacka är kanske lite varmt när termometer visar 20 grader...

Har vi tränat något då? Nä... Men det kommer nån annan dag.


2007-04-23 Måndag

Regnigt och ganska trist ute. Men vi trotsade vädret och for ut på en långpromenad i skogen. Väl ute så var så var det riktigt härligt! Qurre sprang och busade på. Jagade lite fåglar... Till mitt stora förtret. Men det går att stoppa honom och det är ju bra. Vi körde bytaövning, tränade ligg och komma i fotposition under promenaden. När vi kom tillbaka till bilen hade vi varit ute betydligt längre än en timme.

På parkeringen körde vi lite mer lydnad. Nu är han så taggad att han piper lite i början. Körde mycket högersvängar och helt om. Försöker verkligen tänka på hur jag vrider kroppen och kan hjälpa honom utan att det blir överdrivet. Bara få in stegen i ryggmärgen och att vi tajmar det som komma skall. Banka, banka! Qurre var så himla duktig! Han är så med och på g. Det är så roligt! Även fast han har en ganska stor kropp så är han smidig som en balettdansör när han sätter den sidan till. Tror att vi nu har igen att vi kört mycket vänster-om-stjärt-in-övning (eller va fanken man nu ska kalla det för) just för att han ska få kroppskontroll.

Avslutade med en inkallning. Kom som ett spjut och hade för hög fart in. Vi har inte kört det så mycket så han riktigt vet hur han ska tajma farten in. Men vi nöter vidare. : ))


2007-04-22 Söndag

Det var ett tag sen jag skrev... Men det har bara inte blivit av. Det har blivit några långpromenader och sen körde vi lite lydnad ute på gården i fredagskväll medans sambo grillade köttet. Så duktig han var. Körde först med en grej och sen utan. Vi harvade på en bra stund och han gick så bra!!! Mamsen var så stolt över honom!

Vi har pysslat rätt mycket med huset. Försökt städa upp lite ute och grejat inne. Men nu ikväll slet vi oss och for ut med Qurre.

Budföringen gick jättebra två vägar sen på vägen tillbaka till Fredrik stannade han. Så då tog den rådige sambon fram kongen. Men inga tveksamheter på vägen tillbaka till mig. Det är bara att nöta på. Det är roligt att se att han tycker det är superkul.

Uppletandet gick bra. Han hittade grejerna otroligt snabbt. Idag hade jag bestämt mig för att verkligen hålla "bytagrejerna" i fickan och det kände han ju på sig... Inte ville han lämna något ifrån sig frivilligt inte. Vi nöter på även där.

Spåret gick jättebra. Jag hade glömt ta på mig handskarna och kallt var det, hade behövt bromsa honom lite i vissa lägen för att hjälpa till. Trodde också att han hade gått över en pinne. Men icke, det var bara mitt helt vanliga otroligt fenomenala lokalsinne som spelade mig ett spratt i vanlig ordning.

Efteråt gick vi en liten promenad. Så nu är killen nöjd!

2007-04-18 Onsdag

Anna och jag träffades ut i skogen för att spåra. Vi la spåret åt varandra. Provade göra ett upptag med godisskål en bit inpå spåret. Funkade si så där men det var nog mer mitt fel än Qurres. Jag var trött i skallen och missförstod var spåret gick. Hur man nu kan göra det när det är snitslat... Men till sist så redde vi ut det.

Det är ju alltid svårt att veta riktigt hur det gick när någon annan har gått spåret. Men jag hade bett Anna gå vinklar i zickzack eller hur man nu ska förklara... På något ställe gjorde han en lov och tog om. Men han löser det alltid. Duktig kille! Var lite tveksam även vid en av apporterna och då fick jag peppa honom lite. Jag tjuras ju med att endel av apporterna i ek. Jo jo mensan, fint ska det vara ; )). Nä skämt och sido, det blev en bit över i bygget och de apporterna håller betydliget bättre än vanliga trä. Nackdelen med dem är att det blir lite vittring på dem och tydligen inte lika fräna eftersom de inte faller i småbitar på direkten.

Sen fick vi skratta åt honom också... Vid en av apporterna upptäckte han att det hängde kottar i en gran. Han kunde bara inte låta bli dem utan hoppar helt enkelt upp och börjar plocka av dem från granen. Så kan det gå ute i de djupa skogarna. Ja, han är för charmíg helt enkelt!

Efter spåret fick hundarna busa ihop en liten stund.


2007-04-17 Tisdag

Idag har Fredrik och Qurre varit ute på långpromenad. Tror Qurre kan tycka det är lite kul att vara bara grabbarna mellan varven.

Annars så har det inte hänt så mycket. Tränade lite inne på köksgolvet. Att han skulle komma och sätta sig fot. Ställde mig lite snett ibland och rakt ibland. Han gick upp ganska mycket i stress av nån konstig anledning. Men efter några gånger hade han lugnat ner sig och kopplat ihop vad det var han skulle göra. Märker att han lugnar sig ganska fort om jag bara pratar lugnt till honom. Så duktig kille helt rätt. Då varvar han ner.  

Tog fram bollen och så fick han en godis när han kom och la den i handen på mig. Duktig kille!

2007-04-16 Måndag

Så duktiga vi har varit idag!

På förmiddagen gick vi en sväng och sen körde vi lite lydnad. Qurre hade just innan hittat en vattenflaska som någon glömt och lekte med den. Det blev en liten utmaning i att få honom att komma till mig. Men jag vann! Vattenflaskan blev i början en störning men fort hade han kopplat bort den och var fokuserad på träningen. Han fick sitta och bara titta på mig. Försökte köra lite längre än jag brukar. Sen gick vi och han gjorde jättefina helt om. Snabb och kom helt rätt i position. Jag försökte också tänka på hur jag gick. Vilket ben jag startade med och hur jag rörde mig i helt om. Vi var så duktiga båda två.

Efter det gjorde vi en platsliggning. Just när jag kom tillbaka och stod bredvid honom så var han på väg upp. Inte lätt det där. Men sa bara ligg igen och vi gjorde om det hela. Då var han med! Som belöning efter vårat lilla träningspass sprang vi och lekte med vattenflaskan. Lite extern belöning.

På kvällen for jag, Fredrik och Qurre ut en sväng. Budföringen gick som smort! Qurre sprang som svarta blixten. Så nöjda vi var! Sen vallade vi av en ruta på ca 25 x 50 meter med tre föremål längst upp efter kanten. Qurre drog direkt ut till högerkanten och höll den vägen upp. (Blåste ganska mycket). Hade bra och jämnt tempo och det var inga problem. Här var det morsan som får bakläxa... Nu måste jag sluta dra fram grejen jag har att byta med!!! Va fanken hundstackarn kommer ju av sig och förresten så hade det inte behövts idag. Han var helt på det klara med att komma och lämna. Så fy och lugg i håret på mig! Efteråt gick vi en sväng så han fick flåsa av sig.

Vid bilen kom apportbocken fram. Qurre fick sitta vid sidan och ta den. Inga tveksamheter men mycket tugg.

2007-04-15 Söndag

På dagen pysslade jag och Fredrik med huset. Qurre låg och hade tråkigt. Vid middagstid for vi ut och gick en långpromenad. Passade på att göra en budföring. Det gick inte så bra. Qurre försökte tänka själv... På vägen tillbaka steg den lilla jag-ger-mig-inte-jävulen i mig. Tillbaka till brottsplatsen igen och nytt försök. Den här gången gick det mycket bättre. Skam den som ger sig!


2007-04-14 Lördag

Vilket underbart väder!

Idag hade vi besök av en jobbarkompis till Fredrik och hans pappa. De kom förbi för att kika på bygget. Jag hade stängt in Qurre i buren för man vet ju aldrig om folk är hundrädda eller inte. Vi gick iallafall runt ute och sen inne. Qurre tyckte att livet var skit och satt och gnällde lite. Pappan visade sig vara en riktig hundälskare så det var ju självklart att de skulle hälsa på hunden innan de for. Qurre och han blev bästisar.

På eftermiddagen var det träningstävling i Vännäs som vi for och kikade på. Har aldrig varit på nån sån så det var kul att se hur det går till.

Efteråt var vi och promenerade en sväng på skjutbanan. Qurre hittade en lerduva som han stolt gick och bar men han råkade släppa ner den vi ett dike med vatten så lyckan blev kortvarig. Sen for vi och hämtade mat på Eurasia. Så gott! Medans vi väntade på den så tog vi ut Qurre en liten sväng på stan. Fredrik gick in på Gourment och handlade och vi väntade utanför. Lite nyttigt.
2007-04-13 Fredag

Idag var Fredrik ledig så vi for ut hela familjen. Passade på att göra en budföring. Tjuvstartade från mig för han såg att Fredrik hade kongen. Men i övrigt gick det bra.  Nästa gång ska han inte få veta vilken form av belöning han ska få och var. Testing, testing...

Tränade även lite stanna kvar och även mycket inkallning. Qurre fick även hoppa upp på stenar och det tycker han ju är kul.

Sen fick vi skratta åt honom också... Qurre drog iväg efter en fågel och vi var inne i en hage och gick... Pjonk lät det när snöret till hagen gick av. Han sprang bara rakt igenom men som tur var tror jag inte han märkte vad som hände. Tungviktarn våran! : ))

Härligt att snön snart är borta överallt. Så underbart!


2007-04-12 Torsdag

Idag träffades jag och Jenny ute i skogen för att spåra. Vi la spåren åt varandra och de fick ligga lite över en timme. Qurre är alltid otroligt motiverad när Jenny har lagt spår åt oss, så det blev till att försöka bromsa upp honom hela tiden. Början av spåret gick jättebra. Han var verkligen noga och duktig. Tog en övergång från sand till snö jättebra. Fixade att följa spåret ut på myr och följde det även jättefint efter en sandväg. Sen mot slutet av spåret blev det lite problem för honom. Han gick tillbaka och tog om gång på gång. Svetten rann och jag tror det var nån gång på tredje vändan som kände jag att nu orkar jag inte en vända till! Men det var bara att bita ihop och tänka att han förhoppningsvis lär sig något av det. Tillslut redde han ut det och lyckan var fullkomlig när vi tog sista apporten som för dagen var en leksak. Sjöblött av svett och törstig som en kamel i öknen återvände vi till bilen.

Tanken var att vi skulle köra lite budföring efter spåret men jag nöjde mig med att stå som mottagare för Freddy några lämpliga metrar från bilen och försöka få ner både puls, svettningar och andning. Är det något fel på konditionen...? Nä, det måste vara värmen. För det var säkert 10 grader och vindstilla. Det kan ju knäcka vilken ökenråtta som helst... : ))

Sen for vi ut på klubben för att träna lite störning. Vi måste ju ta tag i det nu... Jag tog ut Qurre för att rasta av honom och när vi är på väg tillbaka hade Jenny tagit ut Freddy för rastning. Då passade jag på att fånga träningstillfället. Vi gick ut på gräset och började köra lite linförighet. Oj, så svårt han tyckte det var när "hans" Jenny gick med roliga Freddy ute på vägen. Men jag gav mig inte utan jobbade på att försöka fånga hans uppmärksamhet. Det gick bättre och bättre. Sen gjorde Jenny en platsliggning tillsammans med en annan tjej. Så vi fick då ytterligare chans att nöta på lite. Bytte belöning mot godis och körde lite ytterligare linförighet med helt om. Sen blev det ligg och sitt upp. Avslutade med att han bara fick sitta med ryggen mot störningen och titta på mig. Det gick faktiskt bättre än jag trodde. Där ett tag trodde jag att han skulle skita fullständigt i mig, så jag måste säga att jag är nöjd. Men vi behöver mycket störningsträning på rätt nivå nu.

På vägen hem stannade vi och gick en liten mysig promenad. Ganska skönt att få sträcka på benen för både hund och matte och bara varva ner lite.

2007-04-11 Onsdag

Tog chansen och haka på Sussie till stallet imorse. Så häftigt det kändes när man steg in. Det var väldigt längesen jag höll på. Men jag kom iallafall ihåg vad som var fram och bak på dem, så det var ju inte illa. Tog iallafall det säkra före det osäkra och valde de minsta hästarna när de skulle ut i hagen. Minna blev min favorit, hon var ungefär i Qurres storlek så det kändes stabilt.

Planen var att vi skulle fara och kika på när polisen tränar sina hundar. Lite kul och se vad de pysslar med. Så vi for ut till K4 eller vad det nu heter nu förtiden. Vi kollade in bokningslistan och klockan 09.00 började deras tid. Men inga poliser eller hundar i sikte... Efter en halvtimme kom det en kvinnan som hade hand om caferterian och tog hand om en leverans. Dagens ängel! Hon fixade snabbt fram en kopp kaffe. Passade även på att berätta för henne vad vi väntade på. Nä, sa hon de är inte här längre utan tränar utomhus. Tji fick vi! Men vi hade iallafall en väldigt trevlig pratstund och gott kaffe var det också.

På eftermiddagen for jag in till stan för att handla och Qurre fick haka på. Efteråt for vi snabbt hem och packade upp grejerna och tog bilen ut till skogen för att gå en promenad. Fy vad det blåste, det var nästan otäckt. Men som tur var ringde Anna och hörde att om vi var sugna på att träffas en stund. Så då vände vi tillbaka till bilen och passade på att träna lite medans vi väntade. Linförighet, mycket halter, vänster om på stället (klockrent!), höger om. Platsliggning, gick  jättebra, försökte stå lite längre än jag brukar. Sitt stanna kvar och kallade in. Funkade också bra. Avslutade med kontaktträning. Han fick sitta vid sidan och klickade när han tittade på mig. Sen vid bilen tränade vi ligg och sitt upp medans vi väntade. Lite seg i läggandet men förstår sitt upp klockrent. Sätter sig upp snabb och bra.

Efter en liten stunds väntan kom Qurres älskade Wilma. Oj, så glad han blev när hon hoppade ur bilen. Vi har inte träffats på ett tag eftersom Wilma har fått lite ont i kroppen efter deras bravader. Qurre är ju ingen lätt kille... Men nu ville Anna prova igen och det tyckte vi var jättekul. Hundarna har så kul ihop och sen är det himla trevligt att ha någon att promenera ihop med mellan varven. Vi gick en sväng och Qurre verkar ha lugnat ner sig. Så vi hoppas att det går vägen.


2007-04-10 Tisdag

Vi trotsade vädret och for ut på en riktig långpromenad idag. När vi kom ut i skogen så var det riktigt behagligt och vi hade en riktigt rolig promenad.  Qurre fick hoppa upp på lite luriga stenar. På vissa av dem gick det inte bara att hoppa upp, utan han var tvungen att hitta en sida som det gick att ta sig upp på. Lite problemlösning. Vissa var även ganska höga och då såg han ganska så mallig ut när han satt och tittade ner på mig.

Vi nötte även inkallning. Hade lite skinka i en påse i fickan för att göra det lite mer intressant. Det funkade jättebra tills vi skulle gå under en hage... Jag stod och höll upp trådarna och ville att han skulle komma och krypa under. Nä du, sa han. Men då gick jag mot honom och sa åt honom på skrapen. Han gör då ett bussprång åt sidan och ser ut som det inte alls bekom honom ett dyft att jag blev irriterad. Så jag går tillbaka mot stängslet (hotandes att jag ska hitta var man slår på strömmen...) och håller upp trådarna igen och vänder mig om, och då står han precis bakom mig. Duktig hund! Då blev det skinkkalas.

Passade även på att göra en platsliggning på en åker. Det blåste som bara den och det tycker Qurre är häftigt. Oj, så busig han blir. Så jag utmanade. Men det gick jättebra! Så stolt jag blev. Det känns så bra när varje del i platsliggningen får ta tid. Läggandet och en godis. Kontakt igen. Gå iväg. Vända sig om. Stå en stund. Beröm. Gå tillbaka. (Och hunden ligger kvar... :  ). Han får en godis och ligger kvar och kikar upp. Sitt upp och han sätter sig. Perfekt! Efter det passade vi på att busa som bara den i ren glädjeyra!


2007-04-09 Annandagpåsk

Idag har jag varit trött som bara den. Det känns att det har blivit för sena kvällar och för tidiga mornar... Nackdelen med mig är att jag har så svårt för att gå och lägga mig igen när jag varit ute med Qurre. Jag blir pigg och kaffesugen efter morgonpromenaden... Men han har börjat sova lite längre nu, till halv nio och det är ju helt lämplig tid att kliva upp på. På vintern gör man väl lite tidigare kvällar så då är väl han utvilad tidigare. Jag kommer aldrig att glömma när han var valp och sov till halv elva helt plötsligt en morgon. Trodde minst att han blivit sjuk eller nått men han tittade bara trött upp på mig.

På eftermiddagen for vi ut till skogen för att promenera. Termometern visade 9 grader när vi for men när jag kom ut i skogen låg det på noll. Burr så kallt och blåsigt det var. Lite grinig blev jag också för det är fortfarande isigt efter stigarna och jag var peppad att träna inkallning. Så det sket sig. Tror vi får fara på något annat ställe. Såg på vädret att det skulle bli varmt i slutet på veckan så då vore det väl katten om det inte smälter bort.


På kvällen såg vi en film. Brandvägg, den var jättebra. Så trevligt det är med en bra film. Vi skrapade även fyra trisslotter och vann fyra nya. Så hoppet lyser!


2007-04-08 Påskdagen

Idag har jag och Sussie träffats och tränat lite ihop. Pappa kom förbi en sväng så Qurre fick lite störningsträning. Men det var inga problem. Vi tränade lite linförighet med mycket svängar och halter. Efter det blev det lite bytalek. När det var Sussie och Fax tur till träning försökte jag visa "stjärt-in-övningen", men det gick inte så bra. Fax var inte alls med på noterna. Så hon fick "hemläxa", tror det är mycket lättare att börja på köksgolvet. Lite mer glid än på asfalt... Fax fick även göra ett litet uppletande och det gick som smort. Efter träningen satte vi oss ner i solen och bara pratade hund. Det är nyttigt för då kommer man verkligen på de här grejerna som kanske inte funkar så bra och man kan passa på att byta lite erfarenhet.

Efter träningen for jag och Qurre på stan för att miljöträna lite. Men det var helt dött och jag var frusen så vi for hem efter en stund.

På kvällen kom Annika och Krister förbi. Vi grillade, så gott. Är det något man ska göra ofta så är det att grilla och spåra. : ))


2007-04-07 Påskafton

Så mysigt jag har det! Påskmust, chips, dipp och blogg. : ))

Igår kväll blev vi helt spontant bjudna till några grannar på "en" öl. Vi hade tagit med oss en whisky och jag måste säga att det känns otroligt skönt idag att jag inte dricker det. Min sambo har varit otroligt "förkyld" hela dagen...

Mitt på dagen for jag och Qurre ut i skogen och promenerade. Blev faktiskt förvånad över hur många träd som hade blåst ner över stigen där vi gick. Tur att vi hållit oss borta från de skogarna när det blåst som mest. Men jag har som alltid känt mig lite osäker på stället eftersom det är mycket gammal och halvrutten skog. Fast det positiva är ju att det är några färre ruttna träd nu...

Runt middagstid slängde jag ihop kyckling och pressad potatis. Just när jag ätit klart och höll på att duka bort tallriken så spyr Qurre på golvet. Han hade ätit i sig något med tallbarr i och det funkar inte. Men stackars Fredrik han som var så "förkyld", han tappade totalt den lilla aptit han hade.

På kvällen blev jag enormt rastlöst. Inte mycket till sällskap hemma inte. Och vad gör man då... Jo, tränar hund givetvis! Sagt och gjort, jag och Qurre packade ihop oss i bilen och drog ut till klubben. Jag tänkte när jag körde över bron till Öhn att jag måste vara sinnessjuk eller nått! Träna hund, klockan åtta på kvällen i mörkret, på påskafton! Det är nog bara att krypa till korset och erkänna att en av mina böjelser är att vara i farten när ingen annan är det. Man känner som att man lever på något sätt! Ja det finns säkert nån bra behandling men den har jag inte tänkt att söka för jag trivs som fisken.

Kreativ blir man också i sin ensamhet. Jag passade på att pynta ihop en egen liten övning. Döpte den till "Död grej är tråkig med inkallning"! Qurre trodde först inte att jag var riktigt klok men var helt klart med på noterna efter en stund. Proppade fickorna fulla med grejer och sen gick vi iväg över parkeringen på promenad. När Qurre kommit på lagomt avstånd kallade jag in honom och när han kom drog jag fram en grej och kampade med honom. Sen fick han ta grejen och göra vad han ville med den. Men när han kommit på avstånd igen kallade jag in honom igen och kampade osv. Det visade sig inte vara så dumt för han promenerade glatt med en bit men när inget hände drog han iväg för att hämta någon grej som han lämnat nånstans och då passade ju tanten på att kalla in och fick en liten störning på köpet av grejen. Plus att jag också fick visa att jag inte är intresserad av grejerna utan leken tillsammans är det roligast. Avslutade leken med att koppla upp honom och han fick ta med sig grejen vi lekte med sist in i bilen. Sen återstod bara det roligaste. Hitta alla grejer i mörkret. Men jag var duktig. Inget svinn idag.

Sen körde vi lite linförighet! Mr Qurage is back! Oj, så kul det var att se. Taggad, tyst och med! Jag blir så lycklig! Körde först med kong en stund. Och jag är noga med att det inte ska bli tråkigt. Vänster om på stället. Vissa blev riktigt fina! Höger om. Hur fanken går jag egentligen i helt höger om??? Jag gör som något pirruettliknade bara för att få snabbt med honom runt. Tåls att tänka på men Qurre har snabbat upp sig. Gjorde mycket halter och duktig är han. Snabbt och rakt. Efter en stund tog jag bort kongen. Körde en kort stund utan och det blev en liten skillnad men inte så stor som jag trott.

Törst jag skriva att vi tog fram apportbocken... Jo det gör jag. Ångest! Men nu är det fanken i mig hög tid! Så han fick gå fot och sen gav jag honom apportbocken som en belöning egentligen och sa apport. Han fick gå med den och bekanta sin lite med den. Inte så dramatiskt, ingen dog. Men jag måste tänka ut en apportplan. (Om någon har förslag så skriv i kommentaren!) Tack på förhand!

Qurre hann också upptäcka att det rörde sig i en vattenpöl på sidan av parkeringen och for ju skällande dit. Änder, vilka korkade fåglar säger jag bara! Sitta i en vattenpöl och trycka bara några meter från en människa. Men jag vet inte vem som var räddast när de flög upp, jag, Qurre eller änderna. Troligtvis jag för jag såg knappt vad det var. Men allt slutande lyckligt. Jag skrek till åt Qurre att stanna, han stannade och änderna flög sin väg.  


2007-04-06 Långfredag

Idag har vi varit på kennelträff. Vi började med att släppa ihop hundarna. Det var bara tre hundar från Q-kullen och sen var resten valpar. Nog var det lite pirrigt att släppa ihop Qurre alias kalven med de små, det måste jag erkänna. Han har aldrig träffat någon valp tidigare. Fast den oron hade jag ingenting för, det gick hur bra som helst.

Det var så kul att träffa alla. Det finns så många trevliga människor som tagit hund från Bettan så man blir helt varm i hjärtat. Passade även på att ställa lite frågor om MH och höftledsröntgen. Jag och Gina var överens om att vi skulle röntga hundarna samtidigt så kan vi dela oron med varandra.

Efter träffen for jag och Qurre ut i spårskogen. Jag gick ut en ganska kort spår med tre apporter eftersom jag misstänkte att han nog var ganska trött efter racet med hundarna. Medans spåret låg så gick vi en promenad och när vi kom tillbaka till bilen körde vi lite bytalek. Det går ju som på räls!

När jag tog på Qurre spårselen var han hur lugn som helst. Han har verkligen hittat rätt sinnesstämning där. Det är kul att se. Väl ute på spåret så såg man på hans spårarbete att det blåste mycket. Han gick vidare än han brukar. Spåret hade nog behövt ligga längre men jag var lite ivrig. Fast vill man se det positivt så kan man ju säga att det är nyttigt att ha olika liggtider. Lite variation för hunden och lärande för den som  håller i linan att se hunden jobba under andra förutsättningar än de man brukar ha.

Nu kan jag lova att Qurre är trött. Det blir nog inte många knop för honom resten av dagen. Men man vet ju aldrig...

2007-04-05 Skärtorsdag

Inte min dag... I natt har jag sovit som en riktig pottsork (å de sover inte bra : )). Det har blåst som bara den och skramlat i än det ena, än det andra hela natten. Försökte kompensera sömnen med kaffe och började med att slå hälften utanför koppen. (Typiskt onödigt...). När jag sen skulle förflytta mig till köksbordet så trängde en nysning på och försöker då rädda min älskade kopp kaffe, men till ingen nytta alls. Det flög kaffe överallt. Och julgranen den rackarn som lugnt har legat i en hög med skrot, har också rymt i blåsten så den får vi nog efterlysa ute på byn.

I övrig har det väl inte hänt så mycket. Vi var ute en sväng mitt på dagen och passade på att spana in ängarna på ett ställe. Förvånansvärt torrt var det. Tur hade vi också för det satt några svanar på en äng och sov. Mittemot ängen bor det nämligen en riktig fågelpolis...

På eftermiddagen for jag in till stan för att handla. Qurre fick haka på och vi passade då på att ta en liten promenad i Nydalaområdet. Qurre han hittade en pinne som han visade upp så stolt. Jag skulle leka lite med honom och höll på att peta ut ögat på honom. Ja det är verkligen inte min dag... Och jag som kände för att spåra... Men imorgon ska vi på träff med kullsyskonen och det känns spännande.

2007-04-04 Onsdag

Nog är det april alltid... Imorse snöade det lite när vi var ute på morgonpromenad och blåste som bara den. Till och med Qurre var påverkad av vädret. Han åt frukost när vi kom in och sen gick han och la sig i sin bur och sussade vidare.

Mitt på dagen for vi ute i skogen och promenerade. Hade tagit på mig dunjackan för jag var så frusen innan vi for, men självklart så blev ju det för varmt.

Nu på kvällen har vi varit in till stan och tränat. Vi värmde upp med en promenad och när vi kom tillbaka så startade vi upp med en kamplek. Gick lite fot, tränade vänster om på stället, höger om, höger om halt. Allt för att det inte ska bli tråkigt och han var med på noterna. Sen avslutade vi med att han fick sitta och kika på mig och jag belönade med godis.

Platsliggning nästa. Så duktig han var! Han flög inte upp när jag kom tillbaka. Det har ju annars varit en "kul" grej. Så då fick han en "godisjackpot" där han låg och sen gav vi oss.

Bytalek. Går som på räls! Han tycker det är hur häftigt som helst. Släpper leksaken nära knäna på mig när jag säger loss och sen står han och väntar. Avslutade med att kasta godis och sen fick han en godis från handen. Han köper det nu och blir inte besviken på att grejerna försvinner.

Budföring. Fredrik var jätteduktig. Han tar det verkligen lugnt och har en plan B i bakfickan om det inte går som vi tänkt. Qurre fick på första svängen leka med kongen och godis på nästa sväng. Med kong och lek vill han gärna stanna kvar hos mottagaren så då kan det klicka lite när han skickas tillbaka till mig. Men det köper jag i det här läget för det viktiga känns nu att han tycker det är kul att springa, förstår kommandot och att han tycker att det är trevligt borta hos mottagaren.

Så nöjd jag är! Det känns som att koncentrationen är på väg tillbaka. Jag går och lägger mig med ett leende på läpparna i kväll : ))). 


2007-04-03 Tisdag

Vilodag. Blev en timmes promenad i koppel runt vidderna härmokring. Qurrre hade fullt upp med att plocka i alla grejer som har tinat fram efter vägarna. Vantar, muggar mm. Tror vi har ett helt gäng med barnvantar som ligger på våran bro...

På eftermiddagen for jag, en kompis och hennes dotter iväg för på Sporthuset för att kika på en ny cykel åt dottern. Jag passade även på att dra in dem på Djurmagasinet och shoppade lite gnagvänliga grejer i olika former. Qurre fick smaka ett vitt ben när jag kom hem och det var populärt.

På kvällen hittade Qurre igen sin vattenskål. Vi har inte sett honom dricka ur den på evigheter. Det har bara varit snö som gällt trots alla hot om mask i magen ; ))


2007-04-02 Måndag

Idag har det fullkomligt krypigt i pälsen på Qurre. Han har varit rastlös som bara den. (Kan det vara nån byracka som löper mån tro...).Vi gömde godis inne som han fick leta. Tänk när vi blir helt klara med huset då har han 216 kvm att leta igenom. Kanon!

När vi sen äntligen kom ut på en långpromenad så gick jag och utformade en Blocket-annons. Mycket mörk, duktig schäfer med stora öron och fin lång svans, ca 13 mån bytes mot hamster. Vi passade på att göra bytaleken och då älskade jag honom igen. Han var så duktig! Vi avslutade med att kasta lite godis och sen gick vi iväg på pinnjakt. Hittade en fin en som vi busade lite med. Qurre verkade inte alls besviken på att grejerna försvann så det var härligt att se.

Passade även på att göra en praktvurpa. Det var ganska isigt och pang så låg jag där med en jätteglad hund bredvid som tyckte det var superkul att få sällskap på backen.

Efter promenaden for vi hem och hämtade husse. Dags för handling. Qurre fick följa med och ligga i bilen för att torka. Oj så sömndrucken han var när vi kom tillbaka. Hittade faktiskt två hundböcker på rea. En var en aktiveringsbok och den andra var frågor som nån hundpsykolog hade svarat på. Verkade väl inte vara några stordådsböcker men alltid hittar man kanske något. 

Nä nu är det dags för rastning och sen sängen.
 


2007-04-01 Söndag

Idag har jag och Qurre varit och spåret med Millis, Åsa och Java. Om jag inte får några hundkompisar så vet jag vad det beror på! Lurar jag inte ut dem på världens jobbigaste promenad i djupsnö så kan man ju alltid dra ut dem efter en väg som egentligen inte är körbar... :  )) Men som tur var tog Åsa och Millis det med ro, vi kom iallafall fram och vad gör man inte för att få spåra.

Millis var så gullig och gick ut Qurres spår. Kände att jag inte ville ge allt för mycket instruktioner för jag vill träna mig själv i att inte ha kontroll utan lita på hunden. Upptaget blev helt rakt och det hade vi aldrig gjort förut men va fanken då fick  vi ju testa det. När han sen skulle ta upp det ville han bakspåra upptaget. Jag gick med en bit för att ge honom chansen att kolla av, men när inte inte vände på en stund stannade jag. Och där stod jag och höll emot tills poletten trillade att han skulle gå åt andra spåret. Rätt eller fel, fråga inte mig men det kändes som det enda rätta just då. Jag måste testa av igen vid nästa spår.

image14
Här är Qurre i upptagsrutan, på väg åt rätt håll... Duktig hund!

En bit in på spåret hade Millis gått två sektioner i bågar. I första sektionen slarvade han lite och missade därför också första pinnen. Det blåste också ganska bra så det kan ha spelat honom ett spratt.

image15
Behöver nog inte skriva så mycket om den här bilden annat än Qurre tuffar på i spåret. Duktig hund (och snygg är du också mammas spårgris!) Puss på dig!

image16
Vid en av apporterna som låg upp på ett stenparti. Jag verkligen älskar den här bilden. (Kanske är det att jag sitter med ryggen mot kameran som gör det ; )) Nä skämt och sido, Millis har verkligen lyckats fånga något i bilden.

Summan av spåret blev att vi ska testa upptaget nästa gång och se hur Qurre gör. Sen var det jättekul att få Millis respons på spåret. Hon tyckte han var så lugn och metodisk. När Qurre  var valp var han ju så otroligt het. Det gick inte ens att rasta honom innan och sen var det klackarna i backen som gällde. Så det känns jättebra att jag har kunnat hjälpa honom att utvecklas åt rätt håll och så som jag vill ha det i spåret också. A walk in the park! Jag brukar till och med sjunga det när jag går i nån kryptisk melodi. Sen har han ett måttligt intresse för apporterna och det tycker jag är bra. Han leker gärna med dem när jag sprättar iväg dem och men vi behöver inte bråka om dem. Det gör ju också att hela upplevelsen av spåret blir lugnt och positiv.

Efter spåret fick jag lite matnyttiga tips av Millis. Jag har upplevt att när jag belönat Qurre med en leksak och sen tagit av honom den och bytt mot en godis, så har inte det räckt för honom. Han tycker ändå att jag stulit hans grej vilket gör honom mindre samarbetsvillig nästa gång. Hon tyckte att ett bra sätt att avsluta bytaleken med saker är att göra en annan lek t ex kasta godis. Millis fick prova leka med Qurre bara så att jag fick chansen att se på. (Jag bara älskar att se på! Lär mig jättemycket av det. Det är ju så svårt att både leka och se på hunden samtidigt. Sen tyckte Qurre också att det var fränt med nån annan. Lite nyttigt även för honom.). Efter ett tag tog jag över och fick chansen att avsluta leken med att kasta godis. Funkade jättebra. Han såg inte lika snyltad ut på konfekten. En annan sak som hon tyckte vi kunde prova är att man plockar en massa leksaker inne. Sen leker man med en, släpper, kommenderar loss, och då är saken död och får ligga kvar. Istället tar man fram en annan grej som man leker med och gör samma sak. Efteråt får grejerna ligga kvar och han får göra vad han vill med dem. Sen kan man göra så att man aldrig tar av honom grejen utan den får landa på backen istället. Ja vi testar oss fram.

Måste bara berätta att just innan vi skulle gå ut spåret ringde Anna-Lena. I natt föddes deras pojke. Supergrattis! Pratade med henne på lördagkväll efter att jag varit ute och tränat. Tydligen hade hon haft värkar då. Ja, hon är ju bara sanslöst skön! Vad är väl lite värkar när man kan prata lite hund...Så nu är Qiller stolt Storebror!


RSS 2.0